2024. április 25., csütörtök

Szépíró-díjak, 2021

2021. október 30.

Szépíró-díjak, 2021

Díjazottak: Karádi Éva, Fenyvesi Orsolya, Bánki Éva, Kemény István

Díjátadó a Három Hollóban /10. 30., 19:00 -
 
A laudációk letölthetők
 
Kéri Piroska-díj - Karádi Évának - Wilchelm Droste laudációját felolvasta Józsa Márta
Junior-díj Fenyvesi Orsolyának - laudált Csuhai István
Értekező próza díja Bánki Évának - laudált Babiczky Tibor
Szépirodalom kategória díjazottja Kemény István - laudált Wirth Imre
 
A Szépíró-díj 2001 óta létezik. 2014 és 2017 között – forráshiány miatt – kiadásuk kényszerűen szünetelt, 2018-ban azonban újraindult (abban az évben hat díjat oszthatott ki a zsűri). Hagyományosan három kategóriában – vers, próza és kritika/esszé – kaphatták meg az arra érdemesnek találtak. 2018-ban ez módosult: vers/próza, illetve kritika/esszé lett a két díjazási terület. Ezek mellé harmadiknak 2019-ben a Társaság elnöksége és a zsűri úgy határozott, hogy Junior-díjat alapít és társít az eddigi elismerésekhez. A díj olyan, 35 év alatti, bármely műfajban tevékenykedő irodalmi szerző munkáját hivatott elismerni, aki egyrészt érdemi figyelmet keltett irodalmunkban, másrészt tevékenysége adott esetben másokat is alkotásra inspirál. A díj létrejöttét és átadását magánadományozók finanszírozzák.
 
Tavaly óta osztható ki egy negyedik díjkategória is: a Kéri Piroska-díj – ezt a Társaság egykori alelnöke emlékére alapítottuk, jeles irodalomszervezők számára. A díj létrejöttében és fenntartásában elévülhetetlen érdemei vannak Kéri Piroska családjának. 
 
A Szépíró díj kuratóriumát – a 2018-as újraindulás óta – három évre kérik fel. 2018–2021-ig Babiczky Tibor, Garaczi László és Tóth Krisztina voltak a zsűriben. 2021-ben Deres Kornélia, Németh Gábor és Péntek Orsolya vették át a helyüket – az idei díjazottak már az ő döntésük alapján kapják meg az elismerést.
 
English