2024. július 21., vasárnap
Visy Beatrix

Visy Beatrix

1974

PhD fokozatát az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Nyugat és kora programján szerezte Babits Mihály Az európai irodalom történetéről írt disszertációjával. E korszaknak, de elsősorban Babits pályájának tanulmányozása mellett Lengyel Péter prózájával foglalkozott mint Balassa Péter egyik utolsó tanítványa. A Lengyelről írt kismonográfia kapcsán fordult figyelme a fénykép narratív esztétikája felé. E kutatási terület a fényképek prózába írásának módjait és esélyeit, a művek narratív szerkezetére, narrációs megoldásaira gyakorolt hatását vizsgálja elsősorban a közelmúlt és a kortárs magyar irodalom alkotásaiban. Ebben a témában számos műértelmező, fotó- és reprezentációelméleti tanulmány jelent meg, többek közt Lengyel Péter, Márton László, Závada Pál, Bán Zsófia prózájáról.

Kritikusi pályája a Holmiban indult és bontakozott ki, írásai 2011-től rendszeresen jelennek meg  a Híd, az Alföld, az Új Forrás, az Irodalomismeret, a Jelenkor és a Műút folyóiratokban, továbbá az Élet és Irodalomban. A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében az Y-generáció irodalmi beszélgetéssorozat és két évadon át az ÉS-kvartett résztvevője volt.

Művei

Szavakkal körbe. Válogatott tanulmányok, kritikák, MIT füzetek III., Bp., Magyar Irodalomtörténeti Társaság, 2015, 305 p.
A macskakő nyolcadik élete – műfaj, narráció, emlékezet Lengyel Péter prózájában, Bp., Fekete Sas Kiadó, 2007, 119 p

(teljes publikációs jegyzék a szerzőtől kérhető)

Díjai

Erdődy Edit-díj (MTA BTK ITI, Modern Magyar Irodalmi Osztály), 2016


Elérhetőségek

E-mail: szepiroktarsasaga@gmail.com

English