2019. szeptember 19., csütörtök
Tóth Kinga

Tóth Kinga

1983

Költő-illusztrátor, zenész, tanár

A Tóth Kína Hegyfalu formáció frontembere, kísérleti zenével és hangköltészettel foglalkozik. A Pannon Egyetem bölcsészkarán német bölcsész, nyelv- és irodalomtanár, a Budapesti Kommunikációs Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán mesterdiplomát szerzett, a Kodolányi János Főiskolán újságíró-lapszerkesztő és német nyelvtanár alapképzést végzett. Kutatási területei: Agresszió Ödön von Horváth drámáiban, agresszió és nyelv, művészeti kommunikáció.
Verseit, vizuális költeményeit, hangköltészeti zene- és videómunkáit többek között az Élet és Irodalom, a Kalligram, a Műút, a Tiszatáj, a Látó, a Mozgó Világ, a Palóc­föld, külföldön a Huellkurven, a tapin, aColony és a Poetry magazin közölte.
A József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetségének tagja. Solitude- és Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjas.
Főbb kiállításai Budapesten a Bejárat, Tat, Boulevard és Brezsnyev Galériákban, a Kegyeleti Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválján, a Művészetek völgyében, az Artplaccon; külföldön Stuttgartban a Solitude Akadémián, Bulgáriában a Ruszéi Kulturális Fesztiválon, Ausztirában az OHO centrumban; albumai a francia Sirano Recordsnál, a német Attentional Circuits Labelnél, az amerikai No Future kiadónál jelentek meg.
Első kötete Zsúr címmel 2013-ban a Prae gondozásában, az All Machine német nyelven pedig 2014-ben Stuttgartban, a Solitude Akademie kiadásában jelent meg.

 

Művei

Első kötete Zsúr címmel 2013-ban a Prae gondozásában jelent meg

All Machine német nyelven 2014-ben Stuttgartban, a Solitude Akademie kiadásában jelent meg

Díjai

Solitude- és Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjas
Litera-díj (nyílt pályázat második díja), 2015

Hazai Attila-díj, 2017

 


Elérhetőségek

E-mail: tothxkinga@gmail.com

http://www.kingatoth.com/

English