2018. március 24., szombat
Tábor Ádám

Tábor Ádám

1947

Költő, esszéíró, szerkesztő, kritikus

Négy évtizedes pályája során a személyes líraiságot filozófikus gondolatisággal, közösségi élmények megfogalmazását ezoterikus jelentéssel, a változatos kötött formákat formabontó nyelvi kísérletezéssel ötvöző egyéni hangú, modern költészetet teremtett; világos gondolatí ívű esszéiben pedig magyar költők, neoavantgard művészek és európai gondolkodók életművét értelmezi újra eredeti szemszögből.
1970-89 közt a magyar irodalmi ellenzék szervezője.
A hetvenes és nyolcvanas években a Jelenlét, a régi Mozgó Világ, a Kortárs, az Alföld, a Vigília c. folyóiratokban, a Magyar Nemzetben, a Bölcsész Index antológiáiban, az Aktuális Levél c. kulturális szamizdatban, 1989-től az Alföld és az Élet és Irodalom mellett a 2000, a Nappali Ház, a Műhely, az Új Forrás, az EX-Symposion, a Színház, a Szombat c. folyóiratokban, ill. számos antológiában publikál verseket, kritikákat, esszéket, tanulmányokat. Esszéi és tanulmányai egyebek közt Ady, Füst, Rába, Tandori költészetével, Cusanus, Kierkegaard, Nietzsche, Sesztov filozófiájával foglalkoznak.

 

Művei

Dánia, 1982
Hérakleitosz-matt (1991, Cserépfalvi)
A káprázat kertje (1994, Magvető)
Hajóház (2001, Palatinus)
Váratlan kultúra (tanulmánykötet, 1997, Balassi)

 

Díjai

Pásztor Béla-díj, 1970
MTA-Soros-ösztöndíj, 1986
NKA-ösztöndíj, 1999
Szépírók Díja,2007
József  Attila-díj, 2009
Füst Milán-díj, 2014
 

Elérhetőségek

E-mail: lantesij@gmail.com

English

Hírek

A Szépíróknak is fel lehet ajánlani az 1%-ot

Ha szeretné, hogy a kortárs irodalomról ne azt gondolják az emberek, hogy elefántcsonttoronyban írják megközelíthetelen különcök, hanem lássák, hogy ezer szállal kötődik az élethez, a társadalomhoz, közös örömeinkhez-gondjankhoz; ha szeretné, hogy a színvonalas kortárs irodalom eljusson az olvasókhoz a nagy- és a kisvárosokban, a határokon belül és túl; ha szeretné, hogy az iskolákban mai írókkal találkozhassanak a diákok; ha szeretne bekapcsolódni az irodalomról, a művészetről és a közéletről szóló izgalmas beszélgetésekbe offline és online...