2023. március 20., hétfő
Rőhrig Eszter

Rőhrig Eszter

1954

Író, műfordító, esszéista

Született 1954. július 8-án Budapesten.
Középiskolai tanulmányait a budapesti Veres Pálné Gimnázium angol tagozatán végezte 1968 -72 között. Előbb az ELTE orosz – magyar szakán, majd 1993-ban ugyancsak az ELTE-n francia nyelv és irodalomból szerzett középiskolai tanári diplomát. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen 2010-ben PhD fokozatot nyert XIX. századi francia irodalomból. Doktori disszertációja témája  Gustave Flaubert Bovaryné  című regényének narratológiai elemzése volt. A nézőpont és a szerzői objektivitás mibenlétét, lehetőségeit vizsgálta. Orosz és francia irodalomból jelentek meg műfordításai. Többek között Alekszej Remizov, Ivan Goncsarov, Georges Simenon, Éric Holden, Alina Reyes, Jeanne de Berg, Patrick Modiano műveit fordította magyarra. Írt lektori jelentéseket, recenziókat, évekig foglalkozott Ivan Goncsarov Oblomov című regényével: a kivonulás, a passzív lázadás tematikában publikált elemzéseket. Első novelláskötete 2018-ban jelent meg Vízhomok címmel a L´Harmattan Kiadónál. A Nem leszek elérhető, soha többé című regénye 2022-ben jelent meg a Napkút Kiadónál. E regényében Louise Colet költő alakját középpontba állítva az esztétikai minőség relativitásáról, az irodalmi kánonok megkérdőjelezéséről, a szépségről, az időről és az öregségről, vall, míg a háttérben megelevenedik egy korlátoktól nem mentes, de a művészetek virágzásának mégis kedvező, rendkívüli korszak.
Novellái, esszéi, kritikái és fordításai a Győri Műhely, az Új Forrás, a Várucca Műhely, a Vigília , az Eső, a Műút, Kalligram, Pannon Tükör, Filológiai Közlöny, a Nagyvilág című folyóiratokban, illetve a librarius.hu, félonline.hu internetes felületeken jelentek meg.
Írásainak fő témája a női lélek és a női sors. A dac és a lázadás rejtetten vagy nyíltan, minden munkájában dominál. Másik visszatérő témája a francia kultúra és irodalom, amelynek áldozatokat nem ismerő elkötelezettje. 
 

 

Művei

Vízhomok, novellák, L"Harmattan Kiadó, 2018
Nem leszek elérhető, soha többé, regény, Napkút Kiadó, 2022
 

Elérhetőségek

E-mail: rohrigeszter@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100085496965556

English