2024. április 22., hétfő
Nagy Boglárka

Nagy Boglárka

1967

Szerkesztő, kritikus, a Szépírók Társaságának tagja, a Jelenkor Kiadó vezetője 1967-ben született Nagyatádon. Magyar-esztétika szakon végzett a Pécsi Tudományegyetemen 1991-ben. 1993-tól 1997-ig a Csordás Gábor vezette Jelenkor Kiadó szerkesztője, 1997 és 2010 között pedig a Jelenkor folyóirat szerkesztője volt. Ez idő alatt, 2007-ben jelent meg kötete Vándorló történetek. Kritikák a kortárs magyar irodalomról címmel a Kijárat Kiadó gondozásában. Néhány évig szabadúszó szerkesztőként dolgozott, aztán 2014-ben Sárközy Bence hívására előbb a Libri Kiadó munkatársa, majd 2015-től a Libri Kiadói Csoporthoz csatlakozó Jelenkor Kiadó főszerkesztője, 2022-től vezetője lett.

A hagyományos szerkesztői munkák mellett életművek kiadásában, gondozásában, koordinálásában, forrásmunkák összeállításában, sajtó alá rendezésében is jeleskedik. Ezek közül is kiemelkedik az a tevékenység, amit a Mészöly-életmű kapcsán végez, legyen szó az írói levelezésről, a Műhelynaplókról vagy elbeszélésgyűjtemény válogatásáról. Munkáiért méltán kapta meg a Mészöly Miklós Emlékplakettet 2023-ban.
 
A Jelenkor Kiadó vezetőjeként a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó műhelyét irányítja, gondozza a közelmúlt magyar irodalmának kiemelkedő életműveit és szerkeszti az élő irodalom jeles alkotóinak munkáit. Mindemellett figyel az anyaországi és határon túli, a férfi és a női, a vidéki és fővárosi szerzőkre is, nyitott az újabb generációkra, és biztos kézzel válogatja ki a tehetséges fiatalokat.

 

 

Művei

Vándorló történetekKritikák a kortárs magyar irodalomról, Kijárat Kiadó, 2007.

 

Díjai

Mészöly Miklós Emlékplakett, 2023

Reményi József Tamás-díj, 2024


Elérhetőségek

E-mail: info@jelenkorkiado.hu

English