2024. június 20., csütörtök
Müller Péter Sziámi

Müller Péter Sziámi

1951

Költő

Hároméves korom óta írok verseket. Mestereim és bátorítóim voltak Weöres Sándor, Vas István, Kormos István és Végh György, édesanyám első férje, akinek a nevére születtem. Mindenkinél több inspirációt és szeretetet kaptam Müller Péter írótól, aki több mint ötven éve feleségül vette édesanyámat, engem pedig örökbe fogadott.
Szabadidőmben kedvtelve írok és fordítok dalokat magamnak és másoknak, híreseknek és pályakezdőknek.
Magyar-francia szakos tanári diplomát szereztem az ELTE-n, film- és televízió rendezőként végeztem a Színművészetin, tanultam, tanítottam és dolgoztam Franciaországban és Hollandiában. Fentieken túl rádiószerkesztő-műsorvezető végzettségem (MR, Mester Ákos osztálya), valamint cirkusz- és varietérendezői végbizonyítványom (Állami Artistaképző Iskola) is van.
Alapító igazgatója vagyok a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak valamint a Sziget Fesztiválnak.
Zenekaraimmal (URH, Kontroll Csoport, Sziámi, Isolated, ..AND FRIENDS) bejártam és bejárom az országot és a világot. Nagyjából ötven hanghordozót jegyzek szerzőként. Duóban lépek fel a saját dalaimból és verseimből összeállított esteken többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Darvas Ferenccel, Kirschner Péterrel, Gerlóczy Zsigmonddal, Víg Mihállyal. Hét éve színész vagyok a Baltazár Színházban. Aktív slammerként több díjat nyertem.
Két dalszövegkönyvem és két gyerekvers kötetem jelent meg, verseket publikáltam az ÉS-ben, a Mozgó Világban és a Magyar Műhelyben. Számos zenés színpadi művet jegyzek szövegíróként és fordítóként. Az utóbbi időben napi rendszerességgel közlök verseket készülő kötetemből a Facebook közösségi oldalamon (Müller Péter Sziámi), és örömmel nyugtázom a meglepően sok, többnyire értő és szeretetteli reakciót.
Hat gyerekem közül három humán értelmiségi, három még kisiskolás. Feleségem Dr. Kiss Nóra, jogász.

 

 

 

 

Díjai

Párhuzamos Kultúráért, 2014

Hála Érdemrend, Gdansk, 2019

Artisjus-díj / Az Év Produkciója / Napidal Sziámival, 2022

Fonogram Életműdíj, 2024


Elérhetőségek

E-mail: sziami54@t-online.hu

https://www.facebook.com/mullerpetersziami?ref=ts&fref=ts

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCller_P%C3%A9ter_Szi%C3%A1mi

English