2024. június 23., vasárnap
Lengyel Péter

Lengyel Péter

1939

Író

Született 1939-ben, a szeptember negyedikére virradó éjszakán mint Merényi Péter. Apja, Merényi Endre, gépészmérnök meghalt 1943. április 3-án vagy 30-án. Lengyel Sándor vegyész örökbe fogadja, az ő családnevét veszi fel. 
Budapesten és Veszprémben jár iskolába. Az óbudai Árpád Gimnáziumban érettségizik. Első novelláját (Citroen DS 19) ekkor írja. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem spanyol-olasz szakán végez. Az egyetemi évek alatt fordít angol, olasz és spanyol prózát. Harmadéves, amikor először látja a világ színeit: Perugia, nyári egyetem. A harmadik évtől dramaturg az ország akkori legjobb színházában, a Madáchban. Tanít a saját alma materében. Az 1963-64-es tanévben magyar lektor Havannában. 1965-ben publikálja első saját írását, a Nyár című novellát. Díjat nyer a Nemzetközi PEN és a Nemzetközi Írói Alap regionális (Ausztriától Törökországig meghirdetett) pályázatán. Befejezi novelláskönyvét: Két sötétedés. Fordít, tanít, kiadóknak olvas, szinkron-tolmács, szimpozion-titkár, kiskassza-kezelő és székhordozó. E munkákat és a legtöbb munkahelyét a nyelvismeretének köszönheti. Megírja SF regényét: Ogg második bolygója. Irodalmi lapok szerkesztőségében dolgozik, majd tizenhárom évig egy villanyújságnál a Nagykörút és a Dohány utca sarkán. Tizenhárom betűhely, papiros lyukszalagról, kis villanykörtékkel szórja a városra a kulturális újságok reklámját.
A Cseréptörés c. regényben szünetet tartva írja a Mellékszereplők-et, melyet betiltanak. Elkészül a Cseréptörés, utóbb tíz év késéssel megjelenhet a Mellékszereplők
Rondó címmel elbeszélés-kötetet állít össze.
Egy szemeszteren át Amerikában dolgozik, az Iowai Egyetem Nemzetközi Író Programjának meghívására. Jár Pearl Harborban a tengerészeti bázison, az Arizona csatahajón, ezeregyszázkét tengerész sírhelye fölött.
Befejezi Macskakő című regényét. A hazai totális rendszer kimúlása körüli években készülnek a nem-regény műfajú Holnapelőtt tárcái, naplója. 
Nevelőapja a kutatóintézetben szerzett betegségben halt meg. Azután kapta meg a Világ Igaza és a hazai Bátorságért érmet. Anyja végigélte az életét, itthon.
Sajtó alá rendezi elhunyt barátja, Ottlik Géza posztumusz regényét, a Budá-t.
Befejezi kétszerzős munkája, a Búcsú szövegét. A másik szerző az apja, Merényi Endre, aki a háborúban saját hazája – hazánk – hadseregében rabszolga volt, úgy érte el a Don-kanyart, hadifogságban halt meg. Harmincöt éves, már mindig. Ötven évvel a halála után publikál: a fényképeit országról, városról.
Lengyel Péter az első szabad pillanatban felajánlja volt egyetemének, hogy Írói Műhelyt indít, meghonosítja nálunk a – máshol Creative Writing néven ismert – tárgyat.
Két gyereke és három unokája van. 
A Szépírók Társaságánál alapító tag. 
Szabadúszó, regényen dolgozik, mint mindig. 
 

Művei

Ogg második bolygója, regény
Cseréptörés, regény
Mellékszereplők, regény
Rondó, elbeszélések
Macskakő, regény
Holnapelőtt 89-90-91, nem-regény, esszénapló
Búcsú, regény 
 

Díjai

A PEN és az IWF Nemzetközi Díja, 1965
József Attila-díj, 1983
Arany Meteor-díj, 1986
Az Év Könyve-jutalom, 1989
A Jövő Irodalmáért Díj, 1989
Pro Urbe Aranyérem (Budapest), 1990
Déry Tibor-díj, 1992
Alkotói Díj (Soros), 1994
Füst Milán-jutalom, 1995
Alkotói Díj (Soros), 1997
Márai Sándor-díj, 1999
Kossuth-díj, 2010
Széchenyi Irodalmi Akadémia tagja, 2018

 


Elérhetőségek

E-mail: zsangela@t-online.hu

http://lengyel.irolap.hu/

English