2024. június 14., péntek
Józsa Márta

Józsa Márta

1962

Író, szerkesztő

Középiskolás koromban kezdtem el publikálni Erdélyben, majd a közismert viszonyok miatt emigráltam. Magyarországon a ’90-es évek elején kezdtem el újra publikálni, akkor még riportot, publicisztikát az országos napilapokban (Népszabadság, Magyar Hírlap, Népszava) és periodikákban (Beszélő, Magyar Narancs, Élet és Irodalom). 1998-tól közlök újra szépirodalmat, először az Ex Symposionban, melynek 2000 óta vagyok szerkesztője.
A többit első regényem fülszövegéből:
„Kolozsvárott születtem 1962-ben, az elhagyhatatlan várost ’83-ban elhagytam, könnyen visszaszámlálható, hogy már három évvel többet éltem itthon, mint otthon. Végzettségemet tekintve bölcsész (Pécs), családi állapotomat tekintve gyermekem anyja (Petőfi Kinga, Matyi és Zsiga), szakmámat tekintve pedig televíziós- (Magyar Televízió), irodalmi (Ex Symposion) és dokumentumfilm-szerkesztő vagyok. Szemüveget viselek, mely mögül egy csintalan gyermek kacsintgat derűsen a véres romokra. Ebből adódóan a világra többnyire jókedvűen nézek, és az – többnyire – viszonozza.”
Lapok, ahol az elmúlt 10-12 évben szépirodalmi prózát, tanulmányt, recenziót publikáltam:
Beszélő, Ex Symposion, Élet Irodalom, Helikon, Holmi, Irodalmi Jelen, Jelenkor, Könyvjelző, Pro Philosophia, Replika, Üzenet, Vigilia
Fordításban közölt németül a Drei Raben, horvátul pedig a TEMA

Művei

Kötet: Amíg a nagymami megkerül, noran, 2007
Antológia: Ismeretlen katona , Szoba Kiadó, 2007

 

Díjai

Déry Tibor-díj, 2011

NKA alkotói ösztöndíj, 2012

Szegénységről Méltósággal Sajtódíj podcast kategóriában, 2021

 


Elérhetőségek

E-mail: jozsa.marta@exsymposion.hu, marta.jozsa@gmail.com

English