2024. április 25., csütörtök
Durica Katarina

Durica Katarina

1983

Író, újságíró

Pozsonyban született, Csallóközben, Somorján nőtt fel, ahol 2002-ben érettségizett a helyi gimnáziumban majd a Nagyszombati Egyetemen végzett művészettörténetet és műkereskedést. 2004-ben Egyiptomba utazott, ahol idegenvezetőként és telepített képviselőként dolgozott. Ezt követően Jordániába, Törökországba majd Tunéziába települt át. Ezeknek az országoknak a turista desztinációi inspirálták első regénye, a “Szökés Egyiptomba”megírásakor. A könyv 2013-ban jelent meg a Jaffa kiadónál, szlovák fordítása hónapokig a sikerlisták élén járt.
Budapesten szabadúszó újságíróként dolgozott, azóta is rendszeresen készít nőket érintő témakörökben riportokat, interjúkat. A magyarországi ELLE magazin hasábjain jelennek meg írásai 2013-tól, 2011-2013 közt az Index-nek tudósított több szlovákiai politikai eseményről. Írásai jelennek meg többek közt a National Geograghic, WMN, Index, a szlovákiai magyar Új NŐ havilap felületein.
Második regénye, „Szlovákul szeretni”a Libri kiadónál jelent meg a 2016-os budapesti könyvfesztiválra. 
“2018 előtti években jártam a csallóközi falvakat, városokat és interjúkat készítettem a 90-es évek maffiaáldozataival. Általános iskolás voltam, amikor Dunaszerdahelyen, 20 kilométerre Somorjától, a kisvárostól, ahol éltem lányok százai váltak csoportos nemi erőszak áldozattá. Az akkori áldozatok közül sokan “A rendes lányok csendben sírnak” című regényem kapcsán beszéltek először, a tömeges nemi erőszak túlélői (akik akkor 16-18 évesek voltak), anyák, akiknek maffiózó lett a fiuk, és férfiak, akiknek tönkre tették a vállalkozását és az életét.”
„A rendes lányok csendben sírnak”című regénye a 2018-ban a budapesti könyvhétre jelent meg a Libri kiadónál. A regényből színpadi darab készült, a Vígszínház Házi színpadán mutatták be Paczolay Béla rendezésében. 
Családjával Brüsszelbe költözött, itt írta a “Városi rókák” című regényét, ami 2020 decemberében jelent meg a saját maga alapított Piros Hó kiadóban. 
 
 

Művei

Szökés Egyiptomba (Jaffa kiadó 2013)
Szlovákul szeretni (Libri kiadó 2016)
A rendes lányok csendben sírnak ( Libri kiadó 2018)
Városi rókák ( Piros Hó kiadó 2020)
 

Elérhetőségek

E-mail: kat.durica@gmail.com

www.duricakatarina.com

English