2024. június 20., csütörtök
Doboss Gyula

Doboss Gyula

1945

Irodalomtörténész

1976-ban egyetemi doktori szigorlatot tettem summa cum laude eredménnyel.  1995-ben kandidátusi fokozatot szereztem Tandori-kismonográfiámmal. 1971-től narratorológiai, stilisztikai, beszédmódtipológiai tanulmányokat közöltem a Literaturában, Holmiban, Műhelyben stb.,  számos kritikát, recenziót publikáltam a kortárs magyar irodalom jelenségeiről a Kortársban, Jelenkorban, Élet és Irodalomban. A hetvenes, nyolcvanas években több műfordításom, esszém jelent meg a kortárs orosz irodalom köréből a Nagyvilág című folyóiratban, az Európa Kiadónál és a Gondolat Kiadónál.

1985–1991 között a Magvető Kiadó felelős szerkesztője és reklámmenedzsere voltam. 1992-1995 között a Göncöl Kiadó irodalmi vezetőjeként lélektani és filozófiai szakkönyvek kiadását szerveztem, szerkesztettem.
1993 óta az ELTE Tanítóképző Karán docensként majd főiskolai tanárként dolgozom. Speciális kollégiumokat tartottam több félévben a Károli Egyetemen és az ELTE Magyar Intézetében. Számos könyvismertetést közöltem a Kossuth Rádióban kortárs magyar és külföldi művekről.

 

Művei

Héraikleitosz Budán (Tandori Dezső munkásságáról). Magvető Könyvkiadó, 1988.
A bálnavadász (Kritikák, tanulmányok).  Orpheusz Kiadó, 1999.
A „Költészetregény" (Tanulmány). Orpheusz Kiadó, 2003.
Eltérítések Bodor Ádám elbeszéléseiben (Kritika). In.: Tapasztalatcsere. L’Harmattan Kiadó, Bp., 2005.

 

 

Díjai

A „Költészetregény" című Tandori-esszémet az Artisjus-Írószövetség 2004-ben Az Év Könyve díjjal jutalmazta.

 


Elérhetőségek

E-mail: doboss.gyula@tofk.elte.hu

English