2024. július 21., vasárnap
Czapáry Veronika

Czapáry Veronika

1975

író, költő, irodalmár, irodalomszervező, üvegművész

Fotó: Dala Gábor

Czapáry Veronika 1975. december 9.-én született Győrött. A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd a Pécsi Tudományegyetemen végzett magyar szakon.

Az írás mellett irodalomszervezéssel (Godot Irodalmi Estek) és irodalomtudománnyal foglalkozott, kutatási területe a pszichoanalitikus feminista irodalomtudomány és régi írónők kiadatlan regényei. 2004 óta publikál verset, novellát, cikket, regényrészletet irodalmi folyóiratokban. A FISZ, az Imágó Egyesület és a Szépírók Társaságának a tagja. Első kötete (Anya kacag) 2012-ben jelent meg a Jelenkor Kiadónál, a második regénye (Megszámolt babák) rá egy évre a Scolar Kiadónál.

Jelenleg Budakalászon alkot, 2014 óta a vizuális művészetek felé is fordult az érdeklődése, például a Jaschik Művészeti Szakgimnázium üvegműves szakán fejlesztette az iparművészeti szaktudását, valamint számos szobrászati és tárgyalkotás kurzuson vett részt. Ezután döntött úgy, hogy a képzőművészeti tanulmányait mélyíti, jár a Budai és a Manzart Rajziskolába, valamint számos rajzkurzusra, festészeti, grafikai képzésre, végül az akvarell festészet ragadta meg a figyelmét. Februárban felvételizni fog a Képzőművészeti Egyetemre. 

Mindemellett létrehozta és jelenleg is vezeti a Czapáry Macskaház Közhasznú Alapítványt amely FeLV+ és FIV+ cicák mentésével, befogadásával és gyógyításával foglalkozik (19281005-1-42). Budakalászon él és alkot.

Művei

Anya kacag, 2012, Jelenkor Kiadó

Megszámolt babák, 2013, Scolar Kiadó

 

Díjai

Az NKA alkotói ösztöndíja, 2012
 

Elérhetőségek

E-mail: akinoreweronika@gmail.com

http://uvegsztori.hu/

English