2024. július 21., vasárnap
Boldizsár Ildikó

Boldizsár Ildikó

1963

A gimnázium elvégzése után az ELTE esztétika-magyar-népművelés szakára nyert felvételt. Diplomamunkáját Balassa Péterhez írta a nép-és műmesék összehasonlító elemzéséről. Az egyetem után az Országos Széchényi Könyvtárban, majd a Pesti Szalon Kiadóban dolgozott szerkesztőként, 2000-ben a Nemzeti Tankönyvkiadó Társadalomtudományi Szerkesztőségének főszerkesztője lett, majd 2004-től a Magvető Kiadóban tölti be ezt a pozíciót.
1998-ban nyerte el a néprajztudomány kandidátusa fokozatot. Értekezésében egy lehetséges meseesztétika körvonalait bontakoztatta ki, amely mind a folklorisztikában, mind az irodalomtudományban új utakat nyitott meg a mesekutatás, szûkebb értelemben a gyermek-és ifjúsági irodalom elméleti háttere számára. Az értekezés könyv formájában két kiadásban is megjelent: Varázslás és fogyókúra - Mesék, mesemondók, motívumok (1997, 2003). Másik elméleti munkája a Mesepoétika című kötet, amely az Akadémiai Kiadónál jelent meg 2004-ben. Az e kötetben található összegyűjtött tanulmányok, cikkek, kritikák nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon is megteremtődjön és gyakorlattá váljon a gyermekkönyvkritika mûfaja. A kötet 2005-ben elnyerte az Év Könyve IBBY-díjat (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyarországi Egyesülete díja).
1991-ben jelent meg első mesekönyve Amália álmai - Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról címmel, amely a megjelenés évében Az Év Könyve Artisjus-díjat kapott.
1991-ben Móricz Zsigmond Ösztöndíjban részesült. 1997-ben látott napvilágot a Fekete Világkerülő Ember című kötete is, amely szintén IBBY-díjat kapott. Egyes meséit lefordították angol, olasz, francia és német nyelvre, kötete Németországban vár megjelenésre. Két saját mesekönyvén kívül 14 mesekönyvet állított össze és rendezett sajtó alá, valamint olvasókönyveket írt az általános iskola 2., 3., és 4. osztálya számára. A 2. osztályos olvasókönyv ezüstdíjat, a 3. osztályos aranydíjat kapott a Hundidac Díjversenyen.
2003-ban Aranyalma-díjat kapott az olvasáskultúra területén végzett munkájáért.
Fitz József-könyvdíjat kapott 2010-ben a Naphegy Kiadó kiadásában megjelent Szegedi Katalinnal közösen alkotott Királylány születik című mesekönyvéért
1993 óta óraadóként több főiskolán és egyetemen tanított gyermekirodalmat és meseesztétikát.
Az elmúlt 10 évben előadásokat tartott az ország legnagyobb könyvtáraiban, oktatási intézményeiben, valamint Helsinkiben és Tallinnban.
 

Díjai

Móricz Zsigmond-ösztöndíj, 1991
Az Év Könyve-jutalom, 1992
IBBY-díj (International Board on Books for Young), 1998
A néprajztudomány kandidátusa, 1998
Fitz József-könyvdíj, 2002
Aranyalma-díj, 2003
Év Könyve IBBY-díja (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyarországi Egyesülete díja), 2005
József Attila-díj, 2006
Fitz József-könyvdíj, 2010
Dunaújváros Ifjúságáért díj, 2021

Elérhetőségek

E-mail: ildizsar@gmail.com

https://hu.wikipedia.org/wiki/Boldizs%C3%A1r_Ildik%C3%B3

English