2024. június 20., csütörtök
Blaskó Virág Márta

Blaskó Virág Márta

Télen születtem, december 9-én, Balassagyarmaton.
Szeretek friss havon piros tüzet gyújtani.
Polgári foglalkozásom szerint tanár vagyok.
Voltam énekes, „Ki mit tud”-os versmondó, amatőr színész és rendező.
 
Isten szabad ege alatt alkotni jó. A legtöbb versemet és mesémet láthatatlan tintával írtam. A Cserhátban nőttem fel. Fára másztam, felhőt, lepkét kergettem a dombokon.
Ma Budapesten, Zuglóban élek. Egyszer végleg elmegyek.
A szülôfalumba, csipkebokornak. Vagy madárijesztőnek.
Kedvenc ételem a méz, italom a forrásvíz. Az írás olyan természetes számomra, mint az étel és az ital. Munkáim 1985 óta jelennek meg országos és helyi lapokban, gyermekmagazinokban. Több antológiában is szerepeltem, versekkel, mesékkel, novellákkal. 1998-ban a Literra Nova Kiadó gondozásában jelent meg első önálló könyvem,
Burgonya úr és Krumpli úr címû meseregényem. 2005-ben látott napvilágot Felhőgombolyító című, gyerekeknek és felnőtteknek szóló verseskötetem a Tinta Kiadó jóvoltából; saját rajzokkal.
 
Lázár Ervin így ír a könyvről:
„Már az ismerkedés első pillanataiban elragadja az olvasót Blaskó Márta  verseinek meleg humora, derűt sugárzó bája és muzsikáló dallama. Ám tovább haladva az olvasásban egyszerre csak megvilágosodik, hogy jóval többrôl van itt szó, a költôi környezetben más aurát kapnak a szavak, elszakadnak hétköznapi röghözkötöttségüktôl, fölrepülnek.
A költő nemcsak a versírás szabályait tudja hajszálpontosan, de ismeri a szavak lelkét. A rongybaba kék, messzeséget tükröző szemében megláttatja velünk a bolygók  fényét.  
Összeköt a végtelenséggel.Gyereknek, felnőttnek jó szívvel ajánlom a Felhôgombolyítót.”
 
Isten időnként kivisz a pusztába, mert beszéde van velem.
„Csak akkor értjük meg a földet, ha az eget már megértettük.”
 
vadvirag.level@gmail.com
 

 


English