2024. július 25., csütörtök

XI. Friss Hús

Kiíró: Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
Beküldési határidő: 2023. március 3., péntek - 00:00

Íróknak, forgatókönyvíróknak szóló pályázatot indít a Friss Hús filmfesztivál. Jelentkezés 2023. március 3-ig.
 
A pályamunkákat három témában várják:
- kortárs magyar novellák adaptációi
- sportfilmek, hív a természet,
- a négyeshatos villamos 
 
A kiválasztott filmtervek a tavasz folyamán fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetősége lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket. 
 
A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál immár tízéves fennállását ünnepelheti. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a szervezők tapasztalatai szerint a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma. 
A Friss Hús ezen kíván változtatni legújabb pályázatával, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek. 
Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél nem hosszabb alkotást ígérnek. A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv - a fejlesztési folyamat végén - 150-150 ezer forint díjazásban is részesül.
A pályázatot Balázs Béláról (1884-1949), a magyar irodalom, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett a Balázs Béla Stúdiónak is emléket állítva, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.
A Friss Hús hagyományos pitchfórumát is megtartja a fesztivál ideje alatt; erre a szokásos módon rendezők pályázhatnak majd filmterveikkel. A korábbi nyertesek között olyan alkotások voltak, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf: A legjobb játék vagy Turai Balázs Annecy-i fődíjas Amok című filmje. 
A pályázatokat a NEVEZÉSI FELÜLETEN lehet beadni.
 
 
English