2024. április 20., szombat

Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíj

Kiíró: Erzsébetváros Önkormányzata
Beküldési határidő: 2022. május 3., kedd - 00:00

Irodalom nélkül nem élet az élet
Harmadszor hirdeti meg Erzsébetváros Önkormányzata irodalmi ösztöndíját
Azok a szövegek, amelyek a korábbi évek nyerteseitől származnak, igazolták, hogy a kezdeményezés beteljesítette a misszióját, és bizonyította: kizárólag szakmai alapon is lehet támogatni független kulturális és művészeti projekteket.
Az irodalmi ösztöndíj új évadának meghirdetésekor a kerület polgármestere arról beszélt, az irodalom egyik legfontosabb feladata, hogy a szabadságot közvetítse a számunkra és megértesse, hogy szabadság nélkül lehet vegetálni, de élni nem. „Irodalom nélkül nem élet az élet” – mondta Niedermüller Péter, majd azzal folytatta: „Erzsébetváros önkormányzata számára fontos volt, hogy azt az irodalmat támogassuk, amely máshol nem talál otthonra. Ha Magyarországon nincs szabad irodalom, akkor nem lesz ebben az országban előrelépés.”
A kerület kultúráért is felelős alpolgármestere, az irodalmi ösztöndíj ötletgazdája szerint Erzsébetváros a magyar irodalom élvonalába került az ösztöndíjjal, amellyel 5 fontos, tehetséges alkotó munkáját tudja segíteni. „Fél éven keresztül havonta 160 ezer forinttal támogatjuk őket, amely egy lélegzetvételnyi könnyebbséget jelent a számukra” – fogalmazott Szücs Balázs.
A pályázatokat május 3-ig lehet benyújtani. A zsűri részben megújult: Gács Anna elnöksége mellett Benedek Anna, Nagy Boglárka, Nádasdy Ádám, Korpa Tamás vesz majd részt a bírálatban. Szücs Balázs beszélt arról is, hogy több rendezvény is lesz az irodalmi ösztöndíjhoz kapcsolódóan, ahol az alkotók nemcsak megmutathatják magukat, de a többi művészeti ágat is megszólíthatják.
 
English