2024. május 3., péntek

Zelk Zoltán-díj, 2023

2023. december 21.

Zelk Zoltán-díj, 2023

Bognár Péternek

A 2000-ben alapított díjat idén huszonkettedik alkalommal adták át. A kuratórium elnöke Forgó Zsuzsanna, tagjai: Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész, Kőrizs Imre költő, kritikus és Krupp József kritikus, irodalomtörténész.
 
„Sem Esterházy, sem Garacziék nemzedéke nem szoktatta hozzá az olvasókat ahhoz, hogy a posztmodern tragikus, illetve személytelen is lehet.
Bognár Péter köteteiben közös a hagyományos lírai alanyiság gesztusai iránti gyanakvás: nyilvánvaló, hogy a költő nem tekinti a vers nélkülözhetetlen hozzávalójának a nagy, véres férfiszívet vagy az elmagányosodott nagyvárosi értelmiségi érzelmi és intellektuális útkeresését, iránytalan vergődését.
Bognár Péter nemzedéke egyik legjelentősebb költője, azt pedig igazán nem róhatjuk fel neki, hogy második regénye olvastán az is kiderült, hogy ugyanez prózaíróként is elmondható róla” – hangzott el Kőrizs Imre laudációjában.
Bognár Péter (Budapest, 1982. március 3.) Petri György- és Artisjus Irodalmi Díj-as költő, regényíró. Az ELTE Bölcsészkarán magyar nyelv és irodalom, valamint összehasonlító irodalomtudomány szakán szerzett diplomát. Az Irodalomtudományi Doktori Iskola Európai és Magyar Reneszánsz Doktori Programján 2013-ban védte meg PhD-disszertációját a régi magyar vers formatörténetének témájában. 2003 óta publikál verseket, első kötete 2005-ben jelent meg Sajna-sebaj címmel a Kláris Kiadónál. Kötetit ezután a Magvető Kiadó gondozta, itt jelent meg a Bulvár (2012), A rodológia rövid története (2015) és A fényes rend című (2017) verseskötete, 2022-ben Hajózni kell, élni nem kell, 2023-ban pedig Minél kevesebb karácsonyt címmel pedig regényt adott ki.
litera.hu
English