2024. március 29., péntek

Szkárosi Endre, 1952-2022

2022. március 23.

Szkárosi Endre, 1952-2022

Március 22-én meghalt Szkárosi Endre

Fotó a 2019. évi Szépíró-díj átadóról

Költő, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár, 2018-2021-ig a Szépírók Társaságának elnöke, az Artpool Művészetkutató Központ alapítványi kuratóriumának elnöke, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke, az Artisjus vezetőségi tagja életének 70. évében elhunyt.

Megrendültünk. Kevesebben lettünk. Alapító tagunkat, barátunkat, korábbi elnökünket veszítettük el. A felsorolás hiányos. A hiány feldolgozhatatlan. Figyelem, kedvesség, tájékozottság. Ezeket lehetett ellesni tőle nap mint nap. A tanításnak ezzel vége. Magunk maradtunk. (Czinki Ferenc)

Egy eltéveszthetetlen sziluett és egy kitörölhetetlen költői hang. Egy semmihez sem fogható tudás. És egy csillapíthatatlannak látszó lelkesedés. Láthatóan nem voltak határai, mindent vállalt és mindenben elkötelezetté vált, bármi került a keze közé. Légies volt és átütő, mint az avantgarde. Barátunk, akinek fontos volt a szabadság. Ő pedig nekünk. (Józsa Márta)
 
Ülök a tavaszi napsütésben, de nem melegszik át a hideg tömb a gyomrom helyén. Egy életet megérteni egy élet is kevés. És most már mindig kevés marad. Előttem van, ahogy gesztikulál, a fülembe cseng a hangja. Ugyanolyan fontosnak tartott minden ügyet, a legapróbbat és a nagy horderejűt is. És most senki nincs a helyén. Senki nincs a helyén. (Babiczky Tibor)
Szépírók Társasága
2022. március 23. 
English