2024. március 28., csütörtök

Szirmai Károly Irodalmi Díj

2018. november 24.

Szirmai Károly Irodalmi Díj

A 2018. évi Szirmai Károly Balázs Attilának kapta a Szökés a bolhacirkuszból című kötetéért.

A díj bírálóbizottsága – Bordás Győző, Csorba Béla és Faragó Kornélia (elnök) – a november 8-án és 21-én megtartott értekezletén felmérte és értékelte a 2017-ben és 2018-ban a vajdasági magyar könyvkiadók által megjelentetett novellásköteteket és egyhangú döntésével az idei évre szóló díjat Balázs Attilának ítélte oda.

A zsűri értékelése szerint a zentai zEtna Kiadó gondozásában megjelent könyv történeteiben új változatokban tűnnek fel azok a groteszk beszédmódok és gunyoros fricskák, amelyek a szerző korábbi köteteiben is hangsúlyosak. A műfaji keveredés eszközeivel formált történetek valójában egy mesenovella-füzér darabjai, sajátos „bolhaperspektívából” elmesélve, a sodródó kisember világról, létről, történelemről és mitológiáról alkotott, zűrzavaros és groteszk narratívájába ágyazva.

Temerin és Verbász község 1976-ban közös akarattal megalapította a Szirmai Károly Irodalmi Díjat, mellyel azóta is rendszeresen kitüntetik az év legkiemelkedőbb vajdasági prózaíróját. A bírálóbizottság felváltva jutalmaz magyar és szerb nyelven író szerzőket.

 

 

English