2024. április 26., péntek

Szinva Irodalmi Díj, 2020

2020. december 2.

Szinva Irodalmi Díj, 2020

A díjazott Szvoren Edina

A Szinva Irodalmi Díjat Bereti Gábor magánszemélyként alapította Miskolcon 2020-ban.
A Szinva Irodalmi Díj kezelésére létrejött a SZINVA IRODALMI ALAPÍTVÁNY (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 91 2 1) – a magyarországi és külföldi magyar nyelvű szépirodalmi alkotói tevékenység, valamint ezekhez kapcsolódó fordítói tevékenyég és szépirodalmi alkotómunka támogatása, elismerése, ösztönzése. Az Alapítvány ezt elsődlegesen íróknak, költőknek, fordítóknak nyújtott pénzjutalommal járó elismerő díj (Szinva Irodalmi Díj) adományozásával, ösztöndíj nyújtásával kívánja megvalósítani, melyet a jelen Alapítvány létrehozásával egyidejűleg alapít az alapító.
A díjat odaítélő zsűri állandó tagjai: Csehy Zoltán, Jenei László, Korpa Tamás, Mezei Gábor, Vásári Melinda.
A Szinva Irodalmi Díjat szépírók és szakírók is megkaphatják.
Első alkalommal idén a szépirodalmi kategória nyertese 300 000 forintos pénzjutalomban részesül, s a Díjhoz egy képzőművészeti alkotás (Seres László: Rajz 1., [Miami] 2016/2020. gicleé nyomat, papír, 27.9x21 cm), valamint Emléklap jár.
A Szinva Irodalmi Díjat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Ovális Termében adták át december 2-án, szerdán 14 órakor.
"Szvoren Edina a magyar novellisztika egyik legjobb mestere. Négy novelláskötetet írt: a Pertu még 2010-ben jelent meg, a Nincs, és ne is legyen két évvel később, Az ország legjobb hóhéra 2015-ben, a Verseim pedig 2018-ban. A Szinva Irodalmi Díj nem a szerző első irodalmi díja, viszont Szvoren Edina a Szinva Irodalmi Díj első díjazottja. Meggyőződésem, hogy ez a határozott kuratóriumi döntés a díj presztízsét és jövőjét is megalapozta. A kuratórium és a magam nevében is szívből gratulálok Szvoren Edinának, a Szinva Irodalmi Díj első nyertesének!"
Csehy Zoltán
 
English