2024. április 27., szombat

Szabó Lőrinc irodalmi díj

2020. május 14.

Szabó Lőrinc irodalmi díj

2020. évi díjazott Kabai Lóránt

A miskolci születésű író 1993-tól publikál: verseit, prózáit és fordításait több irodalmi folyóirat is közölte, kritikái, recenziói, esszéi, tanulmányai, riportjai, interjúi is több médiafelületen megjelentek.
 
2002-ben megkapta a Takács Etel Pedagógiai Alapítvány díját, 2006-ban a Móricz Zsigmond ösztöndíjat, 2016-ban elnyerte a Fiatal Írók Szövetsége által frissen alapított Csáth Géza díjat. 2019-ben Sziveri János-díjat kapott, továbbá a V4 Irodalmi Rezidensprogram ösztöndíjasa volt Pozsonyban. 1995-ben a miskolci Időjelek folyóirat szerkesztője; 2006-2007-ben a József Attila Kör kortárs irodalmi könyvsorozata, a JAK-füzetek egyik sorozatszerkesztője; 2007 és 2017 között a Műút-könyvek sorozatszerkesztője. Több éven keresztül a Diákpoézis és a Málik Roland-díj zsűritagja. 2014-ben a József Attila Kör nyári táborában a líraszeminárium vezetője, 2017-ben a Független Mentorhálózat mentora.
 
Számtalan hazai és külföldi csoportos kiállításon szerepelt grafikákkal, fotókkal, festményekkel, kollázsokkal és mail art munkákkal, összesen tizenkét önálló kiállítása volt.
 
Kabai Lóránt kötetei kritikusai által is elismerten okosan szerkesztett, megírt kompozíciók. Inspirációként hatalmas költészeti nyersanyag él benne Komjáthy Jenőtől Kemény Istvánig. Szerkesztői munkája példaértékű. Kabai Lóránt a Műút folyóirat szépirodalmi rovatának, s indulásától a portáljának is a szerkesztőjeként hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc felkerült az irodalmi térképre, ezzel Kabai Lóránt érdemei elévülhetetlenek.
 
English