2024. április 16., kedd

Pulszky Ferenc-díj, 2022

2022. május 31.

Pulszky Ferenc-díj, 2022

 E. Csorba Csillának

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója. A Pulszky Társaság által adományozott szakmai elismerést olyan muzeológusok, restaurátorok vagy közművelődési szakemberek kapják, akik kiemelkedő szakmai életútjukkal jelentős mértékben hozzájárultak a magyar múzeumügy fejlődéséhez, a múzeumokban őrzött tudás széleskörű társadalmi népszerűsítéséhez.
 
E. Csorba Csilla az ELTE BTK történelem–francia és művészettörténet szakjain diplomázott. 1975-től a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, muzeológus, a Művészeti Tár főosztályvezetője. 1996–2005 között a PIM főigazgató-helyettese, 2005–2016 között főigazgatója; 2017-ben az Arany János-emlékév múzeumi kurátora volt. Emellett számos hazai és nemzetközi szakmai szervezetben viselt – és tölt be jelenleg is – vezető tisztségeket.
 
Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (Salzburg) tagja, vezetőségi tagja volt az ICOM Irodalmi és Zenei Múzeumokat tömörítő tagozatának (ICOM ICLM), a Magyar Fotótörténeti Társaság alapítója és jelenleg is elnöke, egy ideig a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének első elnöke volt, jelenleg is a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Múzeumi és Közművelődési Tagozatának elnöke, tagja a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának és hosszú éveken át részt vett az ELTE történelem és muzeológia szakos képzésében.
English