2024. május 30., csütörtök

Polcz Alaine 100

2023. február 23.

Polcz Alaine 100

Kiállítás a PIM-ben 10. 31-ig

2022-ben lett volna 100 éves Polcz Alaine, a pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége.
 
A Károlyi-palota részleges felújítását követően megnyíló, emléke előtt tisztelgő kiállításunk azt mutatja be, milyen élmények érték, milyen eseményeknek volt részese és milyen személyiségjegyeket tudhatott magáénak, amelyek olyan nagy visszhangot kiváltó és generációk szemléletét formáló művek megírását alapozták meg, mint az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, a Főzzünk örömmel! vagy az Ideje a meghalásnak.
 
A kiállítás címe, a Világjáték felidézi azt a pszichológiai-játékdiagnosztikai módszert, amelynek magyarországi bevezetése és továbbfejlesztése volt Polcz Alaine szakmai életútjának egyik legfontosabb eredménye.
 
A Világjáték inspirálta a kiállítás látványvilágát és vált annak tematikus szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű, valamint a tárgyi hagyaték elemeiből, szövegeiből építettük fel Polcz Alaine világát a tárlat hat tematikus egységében.
 
Felidézzük életútját, a Nemes Nagy Ágneshez, Mészöly Miklóshoz, Vajda Júlia festőhöz fűződő kapcsolatát, mesélünk erdélyi kötődéséről és életre szóló barátságáról Bíró Bertával. Kiemelten szólunk az Asszony a fronton című korszakos műről. Külön egységben kaptak helyet szakácskönyvei és a renddel foglalkozó munkái: ezek  pszichológusi tapasztalatainak és rendkívül játékos, nyitott, kreatív egyéniségének olyan ötvözetei, amelyeket méltán tekinthetünk egy életvezetési tanácsadó legjobb „receptjeinek”.
 
Az interdiszciplináris kiállítás központi egysége Polcz Alaine szakmai tevékenységét mutatja be: a bábterápiás módszerektől a játékdiagnosztikai eszközökön át, a kórházi ellátás és a halálra készülők gondozása területén elért szemléletformáló változásokig, amelyek generációk nézeteit befolyásolták és alakították át.  
English