2024. április 18., csütörtök

PécsLIT Irodalmi Fesztivál

2022. szeptember 12.

PécsLIT Irodalmi Fesztivál

6 nap, 9 helyszín, 50 esemény

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál idén már második alkalommal várja a könyvek szerelmeseit. A szervező Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat most is hűek maradtak a “6 nap irodalom”szlogenhez, ebben az évben szeptember 12-től 17-ig tart majd az eseménysorozat, amely során 50 program várja majd az érdeklődőket
A rendezvények többsége két helyszínre, a Művészetek és Irodalom Házára és a Tudásközpontra koncentrálódik. Lesznek felnőtt és gyerek író-olvasó találkozók, színházi és évfordulókhoz kapcsolódó irodalmi programok is. Kiemelt esemény lesz a Pécsi Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló felolvasószínházi előadás, amely szeptember 14-én, Bertók László halálának második évfordulóján kerül bemutatásra a Kamaraszínházban.
A 2022-es PécsLIT vendégei között több olyan szerző is jelen lesz, akik nemrég jelentkeztek új kötettel, többek között Tóth Krisztina, Závada Pál, Háy János, Zalán Tibor, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Finy Petra, Cserna-Szabó András. A Pécshez kötődő írók közül itt lesz Milbacher Róbert és Kisantal Tamás is.
A fesztiválnak idén is lesznek külföldi vendégei: érkezik Rike Reiniger Németországból és Primož Repar Szlovéniából, továbbá a budapesti Cervantes Intézet is két eseménnyel lesz jelen a fesztiválon.
A PécsLIT köszönti az idén 20 éves Literát is, amely megalakulásakor az első online irodalmi portál volt itthon.
A programsorozat megvalósulását Pécs MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. támogatja.
 
English