2024. április 25., csütörtök

Online magyarórák

2021. február 19.

Online magyarórák

Oktatási program

 

Dragomán György online tanórájával Magyarországon is elkezdődött a BE(p)ART projekt megvalósítása.
 
Egy budapesti és négy vidéki középiskolában indul a Szépírók Társasága új oktatási programja, amely az Európai Unió támogatásával valósul meg.
 
A SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA magyarországi társszervezőként tavaly benyújtott pályázata ELNYERTE AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT az Együttműködési projektek között a 2020-tól 2023-ig terjedő időszakra. A megvalósítás első szakaszában budapesti, ajkai, debreceni, pécsi és székesfehérvári középiskolások találkozhatnak írókkal, költőkkel, egyelőre online formában.
 
A több európai országban párhuzamosan zajló programsorozat fő célja, hogy népszerűsítse a kortárs európai irodalmat a fiatal közönség körében, korszerű megoldásokkal ismertesse meg a művészeti, irodalmi oktatásban dolgozókat, és egy nemzetközi oktatási és ösztöndíjhálózatot hozzon létre fiatal alkotók számára. A BE(P)ART – Grow with Arts címen elinduló projekt keretein belül lehetőség nyílik egy, az általános iskolai, középiskolai és egyetemi oktatást kiegészítő hosszú távú program megvalósítására, irodalmi alkotópályázat indul fiatal írók számára, és lehetőség nyílik nemzetközi kulturális fesztiválokon való részvételre is. A projekt belga (UC Limburg University College), spanyol (Uxio Novoneyra Foundation) és szerb (Krokodil Association) társszervezetekkel, az Associació PEN Català vezetése alatt zajlik.
 
Az első online órákat február utolsó hetében, 22. és 26. között tartják meg Dragomán György, Lackfi János, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dániel közreműködésével. A programban résztvevő középiskolák: Ajkai Bródy Imre Gimnázium, Debreceni SZC Irinyi János Technikum, Lánczos Kornél Gimnázium (Székesfehérvár), PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium (Pécs), Szent László Gimnázium (Budapest). Az első órákat további alkalmak követik márciusban és áprilisban, majd májusban egyetemi-főiskolai workshopot terveznek tanárképzésben résztvevő hallgatók számára. Ősszel általános iskolák is csatlakoznak a projekthez, év végén pedig irodalmi pályázatot írnak ki fiatal alkotók számára.
 
Információ
Szépírók Társasága http://szepiroktarsasaga.hu/
 
Kapcsolat
Czinki Ferenc
czinkif@gmail.com
0036202869515
English