2024. május 9., csütörtök

Nyilatkozat

2023. július 6.

Nyilatkozat

European Alliance of Academies

Cécile Wajsbrot, író, az Akadémiák Európai Szövetsége tagjának összefoglalója a Szövetség nevében a magyar művészet és kultúra helyzetével kapcsolatban.
A Mathias Corvinus Collegium – amely kezdetben művészeti és társadalomtudományi magánegyetemként jött létre 1996-ban – az évek során az Orbán-elit meghatározó intézményévé vált, és hozzájárult az európai jobboldali és szélsőjobboldali erők nemzetközi hálózatának kiépítéséhez. Tavaly májusban az MCC megvásárolta a bécsi Modul magánegyetem részvényeinek kilencven százalékát. Nem fognak beleszólni az egyetemi tananyagba vagy akadémikusaik munkájába, hangzott az MCC közleménye. Az egyetem campusának helyszínéül szolgáló Kahlenberg-hegyen azonban sokan aggódni kezdtek a jövőjük miatt.
Két héttel ezelőtt az MCC 98,41%-os részesedést szerzett a Libriben, amely a Líra mellett meghatározó szereplője a magyar könyvkiadásnak. Az MCC 2020-ban már 25,4%-os részesedést szerzett a Libriben, ami elég volt a döntéshozatal megakasztásához. Rangos kereskedelmi kiadóhoz méltóan a Libri, amely olyan szerzők műveit jelenteti meg, mint Nádas Péter, Colm Tóibín vagy Carlo Rovelli, mintegy hatvan könyvesboltot birtokol szerte Magyarországon. A nyugtatgató nyilatkozatok ellenére néhány szerző máris közölte, hogy távozik a Libritől. A Magyar Írószövetség ezzel szemben üdvözölte a hírt.
Most pedig a Parlament újabb korlátozásokat léptet életbe a tanárok szakmai autonómiájának csökkentése érdekében, válaszul a magasabb béreket és a központosítás csökkentését célzó követeléseikre.
Mindannyian tudjuk, vagy tudnunk kellene, hogy megy ez. A diktátorok kezdetben inkább a barátságos arcukat mutatják. De a hivatalok és osztályok rejtekében gondosan előkészítik a következő támadásokat a szabadság minden formája – az oktatás, a művészet, a kultúra – ellen. És előbb vagy utóbb megmutatják a valódi arcukat. Ez történik most Magyarországon, ez történik Lengyelországban, és ez készülődik Olaszországban is. Ki lesz a következő a sorban?
Budapesti látogatását követően, krakkói utazása előtt az Akadémiák Európai Szövetsége szeretné kifejezni komoly aggodalmát az Európában a véleménynyilvánítás és az alkotás szabadsága ellen elkövetett fokozódó támadások miatt, annál is inkább, mivel mindez burkoltan történik – túl nagy felhajtás és túl nagy nyilvánosság nélkül.
Akadémiák Európai Szövetsége (European Alliance of Academies)
English