2024. július 12., péntek

Merítési-díj,2022

2022. október 4.

Merítési-díj,2022

Gyerekirodalom, széppróza, líra

A zsűri, de a közönségszavazás alapján is Kiss Judit Ágnes: A csodabogár című kötete lett, abszolút győztes gyerekirodalom kategóriában.
Széppróza kategóriában közönségdíjas Gerlóczy Márton: A katlan, a zsűri díjazottja Danyi Zoltán: A rózsákról című kötete.
Líra kategóriában a közönségdíjat Vida Kamilla: Konstruktív bizalmatlansági indítvány, a zsűri díját Kiss Judit Ágnes: Szlalom című kötete kapta
 
 
 
Az idén 7. alkalommal átadott díj történetében először fordul elő, hogy a közönség és a zsűri egyöntetűen ugyanazt a könyvet ítélte méltónak a győzelemre.
Kiss Judit Ágnes érzékenyítő története Radnóti Blanka rajzaival, 2021. júliusában korlátozott példányszámban jelent meg, együttműködésben a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvánnyal. A könyv a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020” (FOF2020) című pályázat keretein belül valósult meg.
A történet szerint Zsófit sokszor csúfolták osztálytársai, mert más, mint a többiek. Szülei ezért döntöttek úgy, hogy új iskolába íratják. Első napján máris rendkívüli dolog történik vele: egy különleges bogarat talál a szekrényében. Kezdetben viszolyog tőle, de mikor a rovar beszélni kezd hozzá, Zsófi megbizonyosodik arról, nem egy átlagos lény szegődött mellé.
Valóban, Csodabogár fontos küldetéssel érkezett: meg kell tanítania a lányt leküzdenie gátlásait, hogy beilleszkedhessen az új közösségbe.
A regény mellé két óravázlat is készült (egy irodalom és egy etika óra), illetve 2 társuló foglalkozásterv, így segítve a pedagógusokat az iskolai feldolgozásban, melyek az alábbi linken érhetőek el:
https://vegtaghiany.hu/letoltheto-anyagaink/
A csodabogár a megjelenése évében a Bookline gyerekirodalmi programjának keretében Szívünk rajta elismerést kapott. Magyarosi Éva képzőművész, animációs rendező, a Szívünk rajta program zsűritagja az alábbiakat írta a kötetről ajánlójában.
 
"A főszereplő - Zsófi - születési rendellenességgel született tanuló helyzete cseppet sem egyszerű. Ez leginkább nem is rajta múlik, hanem az őt körülvevő világból adódóan, amibe kétségbeesetten igyekszik beilleszkedni. A könyv kitűnő beszélgetésindítója lehetne az iskolában a témának - a feldolgozásnak: megtalálni azokat a kapaszkodókat, ami a kirekesztettség érzését kezelni segíti minden oldalról. A történet érthetővé teszi az érzelmi viharokat, ami a kiközösítéssel együtt jár. Használható utakat mutat arra is, hogyan lehet egy vesztesnek látszó történetből egy kis bátorsággal győztesen célba érkezni. Nagyon ajánlom ezt a hiánypótló könyvecskét egy szebb jövő reményében iskoláknak, szülőknek, és persze a gyerekeknek is már egészen fiatal kortól."

 

English