2024. október 18., péntek

Megújult Libri-díjak

2024. június 14.

Megújult Libri-díjak

2023 legolvasottabb művei

Az idén megújult formában visszatérő könyvszakmai elismerés, a Libri irodalmi díj 2023 legolvasottabb műveit díjazza. Az ünnepélyes díjátadóra az Ünnepi Könyvhét eseményeihez kapcsolódóan, június 14-én este került sor a Gerbeaud cukrászdában. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb könyve az eladási adatok alapján Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című kötete lett. 
Jól ismert szerzők és könyveik
Az olvasók döntése alapján a 2023-as év közönségkedvence Frei Tamás Puccs Moszkvában című regénye lett, míg az év szépirodalmi műveként Náray Tamás Barbara – A végzet című regényét ismerték el. Díjazták az év határon túl legnépszerűbb könyvét és 2023 legjobb tényirodalmi kötetét is – míg az előbbi elismerésben Visky András Kitelepítés című regénye, utóbbi kategóriában Karikó Katalin Áttörések című életrajzi műve részesült.
Az év történelmi tényirodalmi könyve elismerést Mező Gábor A kultúra megszállása című könyvéért kapta. Az elmúlt évtizedek legsikeresebb könyve az eladási adatok alapján Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című bestsellere lett, a legolvasottabb debüt író díját pedig Iglódi Csaba vehette át Dreher-szimfónia című regényéért. Libri irodalmi emlékdíjat kapott Szőcs Géza.
A gyermekirodalom szerzői
A megújult Libri irodalmi díj három kategóriában is jutalmazza a jelentős gyermekirodalmi alkotásokat és szerzőket: az elmúlt évtizedek gyermekirodalmi sikerkönyveként ismerték el Berg Judit Rumini című művét, az év gyerekkönyve Bartos Erika A csigaház kincsei című alkotása lett, míg Marék Veronika írót és grafikust gyermekkönyv életműdíjjal tüntették ki.
 
Frei Tamás Puccs Moszkvában 
Náray Tamás Barbara – A végzet 
Visky András Kitelepítés
Karikó Katalin Áttörések
Mező Gábor A kultúra megszállása
Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors 
Iglódi Csaba Dreher-szimfónia
Berg Judit Rumini 
Bartos Erika A csigaház
Szőcs Géza Libri irodalmi emlékdíjat
Marék Veronika gyermekkönyv életműdíj
English