2020. augusztus 8., szombat

Tönkre tennék a Színművészetit

2020. július 2.

Tönkre tennék a Színművészetit

Pénteken jelentették be, hogy Vidnyánszky Attila lett a SZFE kuratóriumának elnöke

 
Az egyetemi autonómia ugyanúgy a megkérdőjelezhetetlen demokratikus (sőt, ebben az esetben Európában az egyetemek alapításától kezdve: ezredéves) alapértékek közé tartozik, mint a sajtó- és szólásszabadság, a választójog vagy az állam előtti egyenlőség. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a  Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának közleményét:
A sajtóból értesültünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kurátorainak személyéről.
A hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike a következő:
"Az öttagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki." 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.
A Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el.
2020. augusztus 2.
 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöksége
 
A hallgatók üzenete:
"Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a múlt héten megjártuk az Innovációs és Technológiai Minisztériumot [1]. 
A találkozó nem változtatott a helyzetünkön, továbbra sincsenek biztosítékaink, hogy egyetemünk független, szakmai szempontok alapján működő intézmény maradhat a modellváltás után. Palkovics miniszter úr visszautasította az általunk elengedhetetlennek tartott öt pont aláírását, mellyel a kormány törvényi keretek között garantálhatná az egyetem autonómiáját, és a távozásunk előtt - az utcáról befelé kiabáló hallgatótársainkra reagálva - megjegyezte: "Azt hittük, énekelni fognak."
Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre!
Pénteken szavaz az Országgyűlés az SZFE modellváltását célzó törvényről - és mivel a hallgatók feltételei a tervezetbe nem kerültek bele, így az továbbra sem biztosítja az Egyetem autonómiáját. Ezért ott a helyünk. 
Most rajtunk van a sor, de ki lesz a következő, akit ellehetetlenítenek? 
Ha hiszel a szabadságban és a szolidaritás erejében,
Ha elutasítod a hazugságot,
Ha vettek már el tőled valamit erőszakkal,
Gyere és énekelj, vagy csak legyél velünk!
Péntek reggel 10.00 órakor gyülekezünk a Parlament épülete előtt, hogy rögtönzött kórusként énekeljünk a képviselőknek. 
Hallatsszon be a Te hangod is az ülésterembe!
(fotó: Oláh Gergely Máté)
English