2024. május 4., szombat

Margó Irodalmi Fesztivál

2023. október 12.

Margó Irodalmi Fesztivál
Október 12–15 /  A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként újra Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban a Millenárison.
A fesztiválra minden eddiginél több külföldi vendég érkezik, mások mellett Andrés Neuman, Jón Kalman Stefansson, Luiz Schwarcz, Sigriður Hagalin Björnsd ottir is.
Különleges, a zene és irodalom határait feszegető programokat is színpadra hívunk esténként az őszi Margón: Kedvencek temetője, Csillaglekvár, Slow Village, Egyedi-Beck: Fishing On Orfű
A Margón fellépő szerzőkről itt olvashatsz részletesen.
 
A legjobbnak ítélt elsőkötetes szerző egymillió forintot kap. A különdíj félmillió forinttal jutalmazza  azt, aki leginkább megtestesíti a #higgymagadban faktort, például témaválasztásával vagy akár saját írói útjával. Ezen felül a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója 15.000.000 Ft értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyvek népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző emellett próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon. A díjazott a következő évben egy önálló esten m⁰0utatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében.
 
Immár kilencedik alkalommal, október 12-én, fél ötkor adták át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, ezúttal Visky András a díjazott.  Az Erste Bank támogatásának köszönhető Margó x Erste #higgymagadban különdíjat  pedig Szűcs Ádám  kapta. A Margó-díjat Valuska László, a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat Blaumann Debóra és Valuska László adták át.
 
A korábbi díjazottak: Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána. 
 
A Margó Fesztivál második napján Milbacher Róbert elnyerte a 2023. évi Litera-díjat
 
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár kiemelt támogatója a Bookline, a programok az MVM és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

 

English