2024. április 20., szombat

Közös platform Európában

2020. szeptember 7.

Közös platform Európában

A Szépírók Társasága hivatalosan is az Európai Írók Tanácsa (EWC) tagja

A Szépírók Társasága a mai naptól hivatalosan is az Európai Írók Tanácsa, a European Writers’ Council (EWC) tagja. Társaságunkat az európai irodalmi szervezeteket tömörítő platform ma reggel indult online konferenciáján választották be a teljes jogú tagszervezetek közé.

A European Writers’ Council a hivatásos írók és fordítók 41 nemzeti szervezetének szövetsége 27 országban, beleértve az EU-t, valamint Belaruszt, Izlandot, Norvégiát, Svájcot, Törökországot és Montenegrót. A szövetség tagjai összesen 31 nyelven és számos különböző műfajban alkotnak. Az EWC több mint 150 000 szerzőt képvisel.

A Szépírók Társasága és az EWC együttműködése nem új keletű, de most vált hivatalossá. Tagfelvételünket megelőzően már közösen léptünk fel a kulturális szektort a járványhelyzet alatt európai szinten ért gazdasági károk enyhítése érdekében, közös, illetve szervezetenkénti nyilatkozatot adtunk ki a belarusz tagszervezetet ért politikai támadások kapcsán, ezen kívül pedig folyamatos párbeszédben állunk az EWC-vel a magyarországi kultúrpolitikai helyzetet illetően.

Felvételünk az EWC tagszervezetei közé folytatása és újabb fontos lépése a Szépírók Társasága nemzetközi tevékenységének, amelynek során idén EU-s projekttámogatást nyertünk, állandó együttműködést alakítottunk ki a környező országok irodalmi szervezeteivel, és rendszeresen megszólalunk nemzetközi platformokon.

A European Writers’ Council működéséről bővebben itt lehet olvasni:

www.europeanwriterscouncil.eu

2020. szeptember 7., Budapest

A Szépírók Társasága elnöksége

English