2020. április 10., péntek

Közös javaslat

2020. március 20.

Közös javaslat

a Kormány számára

A koronavírus-járvány miatt meghozott szükségszerű kormányzati intézkedések hatására már most rengeteg előadóművész és a kulturális szolgáltatások területén alkotó vagy előadóművészetet kiegészítő tevékenységet végző ember veszítette el a teljes megélhetését. Többségük a Kisadózó Vállalkozók Tételes Adója (KATA) igénybevételével fizeti közterheit – munkaviszonnyal, amely után alapbért kapnának, többnyire nem rendelkeznek. Színészek, zenészek, írók, műfordítók és más, előadói vagy szerzői honoráriumból élő művészek, akik már márciusra várt bevételeiket sem kapták meg, és júniusig nem is valószínű, hogy dolgozhatnak. 
 
Teljes anyagi ellehetetlenülésük nemcsak számukra, hanem a Magyar Állam számára is a legrosszabb forgatókönyv lenne. Ezért mint a kulturális szférában dolgozók érdekvédelmi szervezetei azt javasoljuk a Kormánynak, hogy – a taxisokhoz hasonlóan – a veszélyhelyzet végéig azoknak az adóalanyoknak is engedjék el az adót, akiknek katás vállalkozásában az adott hónapban nem keletkezik bevétel. 
 
Budapest, 2020. március 20.
 
 
Dr. Szinger András főigazgató
Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
 
Független Előadó-művészeti Szövetség
elnöksége
 
Ádám Anikó elnök
Magyar Műfordítók Egyesülete
 
Keszég László
Magyar Színházi Társaság
 
Hegedűs D. Géza elnök
MASZK Országos Színészegyesület
 
Dr. Szkárosi Endre elnök
Szépírók Társasága
 
 
Kérjük mindazon kulturális szakmai és érdekvédelmi szervezeteket, amelyek a felhíváshoz csatlakozni szeretnének, hogy a kezdeményező szervezetek honlapjain megadott e-mail címeken (tehát ne fb-kommentként) vasárnapig jelezzék ezen szándékukat. A javaslatot hivatalos formában hétfőn küldjük el a Kormány számára.
 
English