2024. április 25., csütörtök

KORTÁRSAK A KÖZOKTATÁSBAN

2022. március 20.

KORTÁRSAK A KÖZOKTATÁSBAN
Szépírók uniós oktatási projektje
 
Több mint tíz budapesti és vidéki általános és középiskolában, valamint felsőoktatási intézmények bevonásával második évadába lépett a Szépírók Társasága oktatási programja, ami az Európai Unió Együttműködési projektjei között valósul meg. 
 
A több európai országban párhuzamosan zajló programsorozat fő célja, hogy népszerűsítse a kortárs európai irodalmat a fiatal közönség körében, korszerű megoldásokkal ismertesse meg a művészeti, irodalmi oktatásban dolgozókat, és egy nemzetközi oktatási és ösztöndíjhálózatot hozzon létre fiatal alkotók számára. A BE(P)ART – Grow with Arts címen második évadába lépő projekt keretein belül eddig több mint 50 irodalmi esemény valósult meg elsősorban közoktatási intézményekben, de zajlottak nyilvános programok egyetemisták és a nagyközönség számára is. A projekt belga (UC Limburg University College), spanyol (Uxio Novoneyra Foundation) és szerb (Krokodil Association) társszervezetekkel, az Associació PEN Català vezetése alatt zajlik.
 
A programban résztvevő iskolák: 
Debreceni SZC Irinyi János Technikum
Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája 
Szent László Gimnázium (Budapest)
Kada utcai Általános Iskola (Budapest)
PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium (Pécs)
PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája (Pécs)
Ajkai Bródy Imre Gimnázium (Ajka)
Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium (Ajka)
Lánczos Kornél Gimnázium (Székesfehérvár)
Hétvezér Általános Iskola (Székesfehérvár)
Debreceni Egyetem
Szegedi Tudományegyetem
 
A programokon mások mellett Áfra János, Babarczy Eszter, Babiczky Tibor, Czinki Ferenc, Sophie Collins, Csutak Gabi, Dragomán György, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Kemény Zsófi, Kerekes Vica, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Milbacher Róbert, Mucha Dorka, Orosz Ákos, Simon Márton, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Totth Benedek, Varró Dániel, Virág Gábor, Vörös István, Závada Péter is találkozott a diákokkal és a közönséggel.
 
Egészen 2022 év végéig zajlanak a kortárs irodalmi tanórák a programban résztvevő intézményekben, de a BE(p)ART projekt megjelenik majd a Szépírók Tavaszi Fesztiválján, nyári ifjúsági rendezvényeken, valamint határon túli magyarok számára szervezett eseményeken is.
 
Kapcsolat
Czinki Ferenc
czinkif@gmail.com
0036202869515
 
English