2024. március 28., csütörtök

Kampányfelhívás

2020. május 14.

Kampányfelhívás

a magyar kultúra alkotó és befogadó szereplőihez

#saveEUculture

Barátaink!

A Save EU Culture európai uniós kezdeményezés hazai kampánya során arra kérünk Benneteket, csatlakozzatok, írjátok alá a petíciót, és segítsetek eljuttatni azt minél több érintetthez és támogatóhoz: íróhoz, művészhez, kulturális és közéleti szereplőhöz, intézményhez, politikushoz, olvasóhoz, nézőhöz, hallgatóhoz.

Az aláíráshoz a linket itt éritek el:

http://www.saveEUculture.eu

Ha 1 millió aláírás összegyűlik az EU-n belül, az Európai Parlament kötelezően tárgyalja az indítványt!

Niklas Nienass és Salima Yenbou európai parlamenti képviselők az Európai Parlamentben „saveEUCulture” (Mentsük meg az EU kultúráját) címmel uniós kampányt kezdeményeztek (www.saveEUculture.eu) az európai művészek, illetve a kulturális és kreatív ágazatok megmentésére.

Nyílt levelükben (http://europeanwriterscouncil.eu/saveeuculture-open-letter/) a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben több, a kulturális ágazat szereplői számára fontos intézkedés meghozatalát és támogatását sürgetik az Európai Unió Bizottságánál és az Európai Tanácsnál, valamint valamennyi illetékes döntéshozónál. Megállapítják, hogy

a válság idején a kultúra  fontosabb, mint valaha.

Ezért – többek között – az alábbi azonnali intézkedéseket sürgetik:

-       pénzügyi támogatás a kulturális és kreatív ágazatoknak (CCS), valamint az egész kulturális ökoszisztémának

-       munkanélküli és egyéb szociális juttatásokhoz való hozzáférés biztosítása minden hivatásos, a kultúra terén működő szakember számára, különös tekintettel a szabadúszókra, az önfoglalkoztatókra és kisvállalkozókra

-       a hivatásos, a kulturális területen működő szakemberek rendkívüli segélyben részesítése, különös tekintettel a függetlenekre, valamint a kulturális kkv-kra (adókedvezmény, kölcsön, a veszteségek és a vissza nem nyerhető költségek kompenzálása formájában)

-       a kulturális szolgáltatások fogyasztásának ösztönzése.

A válság utáni időket tekintve a következőket várják az EU-tól:

-       megfelelően finanszírozott ösztönző csomag létrehozása az európai kulturális alkotók számára

-       a kulturális-kreatív ágazat megvédése a jövőbeni megrázkódtatásoktól, többek között a társadalombiztosítási és munkajogi szabályok kiigazítása révén

-       a művészetek és a kultúra közfinanszírozásának növelése, egyéb pénzügyi forrásokhoz való hozzáférésük biztosítása

„A mi felelősségünk, hogy a kulturális ökoszisztémát és az alkotókat védelmezzük és támogassuk egész Európában, valamint gondoskodjunk arról, hogy továbbra is minőségi kultúrát teremthessenek ezekben a nehéz időkben és a jövőben is. A kultúra példátlan és kihívásokkal teli időben erősíti társadalmaink ellenállóképességét” – zárják levelüket.

Nienass és Yenbou képviselők nyílt levelét azonnali támogatásáról biztosította több mint 100 európai parlamenti képviselő (http://MEPsignatures.CulturalCreators.eu), valamint több mint 300 kulturális egyesület (http://associations.CulturalCreators.eu).

A #saveEUculture kampányt közös állásfoglalásban támogatták vezető európai szerzői szervezetek* (http://europeanwriterscouncil.eu/authors-organisations-joint-statement-impactcovid19-on-authors/). A kezdeményező szervezetek tagjai – írja az állásfoglalás – jól láthatták, miként állnak le a tevékenységüket szolgáló ágazatok, s így megélhetésük hogyan illan el pusztán néhány nap alatt. A döntéshozókat arra ösztönzik, hogy olyan konkrét lépéseket is tegyenek, amelyek az önfoglalkoztató, illetve szabadúszó szerzőket is segítik tevékenységükben és létfenntartásukban.

Barátaink!

A KULTÚRA MOST FONTOSABB, MINT VALAHA!

TEGYÜNK ÉRTE EGYÜTT!

Szépírók Társasága                                       Fiatal Írók Szövetsége

szepiroktarsasaga@gmail.com                        fiatalirok@gmail.com

*    

The European Composer and Songwriter Alliance (ECSA, Európai Zene- és Dalszerzők Szövetsége) www.composeralliance.org

The European Writer’s Council (EWC, Európai Írók Tanácsa) www.europeanwriterscouncil.eu

The Federation of European Film Directors (FERA, Európai Filmrendezők Szövetsége) www.filmdirectors.eu

The Federation of Screenwriters Europe (FSE, Forgatókönyvírók Európai Szövetsége)
www.federationscreenwriters.eu

IMAGO az operatőrök nemzetközi ernyőszervezete www.imago.org

 

English