2024. június 20., csütörtök

Holtszezon / Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál

2024. február 23.

Holtszezon / Nemzetközi  Kortárs Irodalmi Fesztivál

február 23-25. között Veszprém belvárosában

Három napon keresztül közel 100 művészeti produkció, előadás és koncert várja a látogatókat!
A Holtszezon Irodalmi Fesztivál 2024 irodalmi fókuszú összművészeti fesztivál, amely azokat a nagyon kedvelt műfajokat részesíti előnyben, amelyekkel az érdeklődők ritkán találkozhatnak kulturális eseményeken. A rendezvényen friss, izgalmas és inspiráló kulturális programokkal várják a látogatókat, ahol az irodalom határműfajaira és a feltörekvő fiatal előadókra koncentrálnak a szervezők.
A Holtszezon Fesztiválon az írott műfajok közül a krimi, a sci-fi, a képregény- és a fanzinekultúra, az ifjúsági és gyermekirodalom, a kortárs költészet, színházi és bábelőadások, hip-hop és slam poetry események, illetve alternatív zenei, punk és kísérletező posztrock koncertek várják az érdeklődőket. A programok között megtalálható a képregénykészítés, a sci-fi írás és a költészeti műhely is, ahol a közönséget is bevonják az alkotómunka rejtelmeibe.
Részvételi díj nincs
 
 
A krimitől a Platon Karataevig
 
2024. február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt irodalmi rendezvényét, a Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivált. A veszprémi eseményen 4 napon keresztül, 10 helyszínen, több mint 70 programmal várják a szervezők az irodalom szerelmeseit.
A fesztivál eredeti koncepciójához hűen a Holtszezon elsősorban az irodalom azon határműfajaira helyezi a hangsúlyt, amelyeket sokan kedvelnek ugyan, de ritkán találkozhatunk velük kulturális eseményeken. Így számos program várja majd a krimi, a fantasy vagy éppen a képregény műfajának kedvelőit, de rengeteg koncertet és zenés-irodalmi estet is találhatunk a programok között.
Az előadók és meghívott vendégek sorában szerepel majd többek között Varró Dániel, aki a Túl a Maszat-hegyen című könyvének második részébe kalauzolja el a kicsiket és a nagyokat egyaránt, Harcsa Veronika és zenésztársai Tandori Dezső és Sziveri János költeményeinek zenés feldolgozásával repítik el a közönséget egy különleges világba, de Lackfi János, Grecsó Krisztán és a 30Y zenekart is színpadon láthatjuk majd.
A különböző előadások és beszélgetések mellett a fesztivál nagy hangsúlyt fektet a közönség bevonására, az alkotótevékenység népszerűsítésére is, éppen ezért számos workshop – képregényrajzolás, street art, dalszöveg- és kreatív írás műhely – várja majd a látogatókat. A POKET zsebkönyvek, a krimi és fantasy műfaj, valamint a Platon Karataev zenekar rajongóit pedig külön tematikus helyszíneken fedezhetik fel régi és új kedvenceiket.
 
A közönség bevonása
A fesztivál legtöbb programja ingyenes, de néhány esemény látogatása jegyvásárláshoz vagy regisztrációhoz kötött.
A fesztivál igyekszik szem előtt tartani az egyenlő esélyű hozzáférést is, ezért több program jelnyelvi tolmácsolással egészül ki, a vakok és gyengénlátók számára pedig képzett önkéntesek nyújtanak majd segítséget az egyes helyszíneken.
prae.hu
English