2024. április 20., szombat

Hírek, események, változások

2021. január 5.

Hírek, események, változások

a Szépírók Társasága 2020-as évéből

NEMZETKÖZI
 
BE(p)ART
A Szépírók Társasága pályázata uniós támogatást nyert a 2020-tól 2023-ig terjedő időszakra. A projekt belga, spanyol és szerb társszervezetekkel közösen valósul meg. A nyertesek a projekt keretein belül a középiskolai és egyetemi oktatást kiegészítő hosszú távú programot valósíthatnak meg, pályázatot írhatnak ki fiatal alkotók számára, nemzetközi fesztiválokon vehetnek részt, a finanszírozás pedig hozzájárul a Társaság nemzetközi jelenlétének megerősítéséhez. A projekt belga (UC Limburg University College), spanyol (Uxio Novoneyra Foundation) és szerb (Krokodil Association) társszervezetekkel, a barcelonai Associació PEN Catala vezetése alatt, BE(P)ART – Grow with the Arts címen valósul meg. Bővebben:
 
A Szépírók Társasága szeptembertől hivatalosan is az Európai Írók Tanácsa, a European Writers’ Council (EWC) tagja. Társaságunkat az európai irodalmi szervezeteket tömörítő platform éves közgyűlésén választották be a teljes jogú tagszervezetek közé. A European Writers’ Council a hivatásos írók és fordítók 41 nemzeti szervezetének szövetsége 27 ez a szám biztos? csak az EUnak van 27 tagállama országban, beleértve az EU-t, valamint Belaruszt, Izlandot, Norvégiát, Svájcot, Törökországot és Montenegrót. A szövetség tagjai összesen 31 nyelven és számos különböző műfajban alkotnak. Az EWC több mint 150 000 szerzőt képvisel. Bővebben:
 
A berlini Akademie der Künste kezdeményezésére megalakult az Akadémiák Európai Szövetsége (European Alliance of Academies). Az eseményen az Európai Unió országainak, valamint Norvégia és az Egyesült Királyság több mint hetven művészeti akadémiájának és kulturális intézményének képviselői vettek részt személyesen vagy online. A Szépírók Társasága a Szövetség alapító szervezetei közé tartozik. Bővebben:
 
HAZAI
 
Női Érdekvédelmi Munkacsoport
Megalakult a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Munkacsoportja és online fóruma. A munkacsoport célja a nők érdekvédelmének, esélyegyenlőségének segítése a Szépírók Társaságán belül, valamint a teljes irodalmi életben. A munkacsoport létrehozásának gondolata a Szépírók Társasága demokratikus alapértékeiből nőtt ki, ezért ez a kezdeményezés is fontosnak tartja “nyilvánosan megjeleníteni és minden lehetséges fórumon képviselni mindazokat az érdekeket, véleményeket, állásfoglalásokat, melyeket az egyesület közgyűlése, munkacsoportjai vagy más, a közgyűlés által felhatalmazott szervei megfogalmaznak”. (Szépírók Társasága Alapszabály, 2020, 3. pont)
 
Józsa Márta, alelnök
A Szépírók Társasága 2020. szeptember 14-i közgyűlésén (illetve az azt követő levélszavazásban) az idén elhunyt Kéri Piroska helyére Józsa Mártát választotta meg a társaság alelnökének, egyéves időtartamra. Józsa Márta 1962-ben született, író televíziós-, irodalmi és dokumentumfilmszerkesztő, 2011-ben Déry Tibor-díjjal tüntették ki, a társaság számos rendezvényén működött és működik közre szerzőként, moderátorként, szervezőként. Józsa Márta alelnöki tisztségét Szkárosi Endre elnök és Czinki Ferenc alelnök mellett tölti be. Bővebben:
 
Kéri Piroska-díj
A szeptemberi közgyűlésen az elnökség bejelentette, hogy Kéri Piroska emlékére díjat alapít, amit minden évben a Szépíró-díjjal és a Junior Szépíró-díjjal együtt adnak át, és elsősorban az irodalomszervezésben kiemelkedő érdemeket szerzett tagok, illetve külsős szakemberek kaphatják meg. Az első Kéri Piroska-díjat a balatonfüredi Magyar Fordítóház alapítója, Rácz Péter költő, műfordító kapta. Bővebben:
 
SZOLIDARITÁS
SzFE
A Szépírók Társasága az agresszív átalakítási folyamat kezdeteitől támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit,  tanárait és lemondott, legitim vezetését, és szolidáris a szabadságát és autonómiáját föl nem adó egyetemmel. 2020. szeptember 8. délutánra könyvajándékozási demonstrációt szerveztünk az olvasóközönség és az irodalmi szakma számára, aminek során személyes üzenetekkel ellátott könyvadományokat gyűjtöttünk az egyetem polgárainak. Az egyetemfoglalás ideje alatt a Szépírók Társasága elnöksége az őrségben is többször képviselte a társaságot. Bővebben:
 
Belarusz írók
Augusztus 19-én a Szépírók Társasága Nyílt levelet intézett Szijjártó Péter külügyminiszterhez, amelyben arra kértük, hogy tegyen meg minden lehetségest az elcsalt választást követően gyülekezési és véleménynyilvánítási jogával élő belorusz népet zaklató állami erőszak ellen. A levél honlapunkon olvasható, a sajtó számos helyen közzétette. Társaságunk, számos nemzetközi irodalmi szervezettel együttműködve, többször is kiállt a belarusz írók és a belarusz nép jogai mellett, az ebben a témában született nemzetközi nyilatkozatokat magyar fordításban közzétettük felületeinken és a hazai sajtóban. Összefoglaló:
 
Könyvhajlék aukció
A Szépírók Társasága és az Utcáról Lakásba Egyesület közös, tavaszi jótékonysági aukcióján összesen 3,1 millió forint gyűlt össze. Az árverésen ismert magyar művészek által felajánlott értékes tárgyakra lehetett licitálni. Az aukcióból származó bevétel teljes egészében az Utcáról Lakásba Egyesület otthonteremtő munkáját támogatta. Ebből a pénzből két újabb mobilházat tud beüzemelni az egyesület, hogy több rászoruló embernek lehessen méltó otthona. Bővebben:
English