2024. április 18., csütörtök

Hazám-díj, 2020

2020. november 6.

Hazám-díj, 2020

A díjazottak közt: Ladik Kati és Spiró György

A díj a tudományos, kulturális és művészeti életben ma az egyik legrangosabb elismerés.A díjat József Attila Hazám című szonettkoszorújának címéről nevezték el. A plasztika Varga Imre alkotása. 
 
A kuratórium tagjai:
Ágh Attila professor emeritus, politológus, Bojár Gábor vállalkozó, Gönczöl Katalin professor emerita, kriminológus, Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke, Romsics Ignác akadémikus, történész, Tompa Andrea író, színikritikus, Vámos Tibor akadémikus, villamosmérnök, a kuratórium elnöke
 
Az idei díjazottak:
Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 
Ladik Katalin József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Lennon Ono-békedíjas költő, színművész.
Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.
Spiró György Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens. 
Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 
Tarr Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró.
 
Az eddigi hagyományokat megőrizve a kuratórium tagjai a díjazottakkal közösen ebben az évben is virágot helyeznek el József Attila sírjánál a Fiumei úti temetőben, 2020. november 14-én 11 órakor. A megemlékezésen közreműködik Galkó Balázs színművész.
 
English