2024. április 26., péntek

Forgatókönyvíró pályázat

2021. január 9.

Forgatókönyvíró pályázat

DETECt - BŰNÜGYI SOROZATTERV

Forgatókönyvíró pályázat a DETECt és a Serial Eyes szervezésében bűnügyi televíziós sorozatok promóciója céljából

Elindult a DETECt kutatási projekt keretében szervezett bűnügyi televíziós sorozatterv forgatókönyvíró pályázata. A DETECt az Európai Unió Horizon 2020 programja által finanszírozott kutatási kezdeményezés, amelynek célja az európai identitás népszerűsítése a populáris kultúra révén. A versenyben olyan televíziós forgatókönyvírók, szakemberek vagy gyakornokok vehetnek részt, akik érdeklődnek az európai bűnügyi vagy noir történetek iránt. A verseny a leginnovatívabb koncepciókat díjazza, amelyek képesek eredeti, lenyűgöző és ösztönző módon képviselni az európai identitás sokszínűségét és gazdagságát. 

A részvétel ingyenes, a pályázati anyagokat 2021. március 1-ig kell leadni itt:

A pályázatnak egy író vagy egy írói csapat eredeti alkotásának kell lennie. A leírásnak angol nyelvűnek kell lennie és nem lehet hosszabb 5 oldalnál. A pályázással kapcsolatos információk elérhetőek itt

Az öt legjobb pályázatot rangos nemzetközi zsűri bírálja el, melynek tagjai a televíziós iparág fontos személyiségei: Karen Hassan (Cattleya), Steve Matthews (HBO Europe), Giacomo Poletti (Mediaset Group) és Eva Van Leeuwen (Netflix). 

A nyertesek éves előfizetést kapnak a FilmarketHub.comra, mely a filmek és sorozatok fejlesztését segítő online platform, ahol producerek, befektetők és forgatókönyvírók találkozhatnak egymással. A nyertesek ugyanakkor meghívást kapnak a DETECt zárókonferenciájára a római Link Campus Universityre   (2021. június 21-23.) és az itt sorra kerülő díjkiosztón lehetőségük lesz a zsűri tagjaival találkozni, és megbeszélni a projekt lehetséges továbbfejlesztését. 

A pályázathoz kapcsolódóan a Serial Eyes és a DETECt a bűnügyi történetírásról szóló webináriumot szervez. Heti rendszerességű epizódokban a Serial Eyes rendezője, Benjamin Harris beszélget egy jó televíziós bűnügyi sorozat titkairól kreatív iparági szakértőkkel és a DETECt kutatóival. A webinárium-sorozat a DETECt youtube-csatornáján követhető:

Mi a DETECt? 

DETECt: Detecting Transcultural Identity in European Popular Crime Narratives kutatási projektet az EU finanszírozza a Horizon 2020 programon keresztül. A DETECt az európai társadalmi, kulturális és politikai identitások reprezentációját vizsgálja a krimiben, amely a kortárs irodalmi, filmes és televíziós produkciók egyik legnépszerűbb műfaja. A projekt azt vizsgálja, hogy a bűnügyi elbeszélések különböző fajtáit hogyan használták fel az európai társadalmat formáló feszültségek megértésben. A projektben 13 egyetem és 5 kreatív iparági szereplő vesz részt 10 országból. 

Mi a Serial Eyes? 

A Serial Eyes Európa elsődleges posztgraduális képzési programja a televíziós forgatókönyvírók és producerek számára, amely felkészíti az európai televíziós forgatókönyvfejlesztők következő generációját arra, hogy elsőosztályú szeriális történetmesélést hozzon a televízió képernyőjére. Szeptembertől májusig tartó, nappali tagozatos, nyolchónapos intenzív képzést nyújt mind a forgatókönyvírás, mind pedig a kreatív produkció területén, különös tekintettel az európai piacokra. 

További információk 

A pályázati felhívás a DETECt honlapján

A pályázati felhívás a Serial Eyes honlapján

Kapcsolat (kérdéseivel forduljon hozzánk): contest@detect-project.eu.

English