2024. április 29., hétfő

Fordítói különdíj

2023. október 21.

Fordítói különdíj

Szávai Gézának

Hatodik alkalommal osztották ki szombaton a Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókja által létrehozott fordítói különdíjat. A Communitas Alapítvány által támogatott elismerést idén is ketten vehették át, Máté Irén segesvári születésű könyvkiadó, író, a bukaresti Curtea Veche Könyvkiadó vezetője, illetve Szávai Géza író, szerkesztő, könyvkiadó, a budapesti Pont Kiadó vezetője a román-magyar irodalmi kapcsolatok ápolásáért, a magyar illetve a román művek fordításainak kiadásáért, közölte az írószövetség.
A díjakat a Román–magyar irodalmi interferenciák elnevezésű szimpóziumon adták át a Marosvásárhelyi Rádió Stúdiótermében. A rendezvényen a Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókjának tagjai folytattak párbeszédet a román és a magyar irodalom kölcsönhatásáról, a román–magyar műfordítás kérdéseiről, az együttműködés további lehetőségeiről. A Romániai Írószövetség bukaresti vezetőségétől Răzvan Voncu, a külügyi programok igazgatója, a România Literară főszerkesztője vett részt a rendezvényen, továbbá még jelen volt Hanna Bota és Florin Toma szintén Bukarestből.
A konferenciát Markó Béla nyitotta meg, majd Răzvan Voncu és Eugeniu Nistor köszöntötte a jelenlévőket. A fordítói progamban megjelentetett könyvek közül bemutatták Adrian Alui Gheorghe A nyom (Urma) című regényét Koszta Gabriella fordításában, Balázs Imre József Nopți în zen (Éjszakák a zenben) című verseskötetét és Szántó T. Gábor Gara de est, cap de linie (Keleti pályaudvar, végállomás) című regényét Kocsis Francisko fordításában. Alexandru Cistelecan és Demény Péter Hasonlóságok és különbségek a mai román és magyar irodalomban címmel tartott előadást.
Az esemény zárásaként Hanna Bota, Demény Péter, Adrian Giurgea, Ana Maria Crișan, Káli István, Dézsi Zoltán, Constatin Nicușan, Kocsis Francisko, Szakács István és Eugeniu Nistor olvastak fel verset vagy prózát.sony, Stefánia út 889. Időpont: 2023. október 25., szerda, 18.30.
English