2024. október 18., péntek

Ferencváros az irodalomért

2024. július 10.

Ferencváros az irodalomért

József Attila  Irodalmi Támogatás

Negyedik alkalommal hirdették kia ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás díjazottjait: ezúttal Hegedüs Vera, Borda Réka, Vajna Ádám, Vados Anna és Kupihár Rebeka kapta a havi nettó 120.000 forinttal járó ösztöndíjat. A szerzők 2024 júliusa és decembere között részesülnek a támogatásban.
 
Az idei zsűri tagjai Mesterházi Mónika, Moskát Anita, Bán Zsófia, Kiss Tibor Noé és Szálinger Balázs. A közel 70 pályázatból pontozás útján állították fel a sorrendet, a beérkezett pályázók közül 28 kapott pontot a zsűri legalább egy tagjától.
 
A IX. kerület Képviselőtestülete 2021 júliusában alkotta meg a József Attila Irodalmi Támogatásról szóló rendeletét azzal a céllal, hogy a kerület kulturális élete és a ferencvárosi kultúra budapesti szintű elismerése magasabb szinten kerüljön kifejezésre. Az ösztöndíj – életkoruktól függetlenül – szeretné támogatni azokat az alkotókat, akik legfeljebb három szépirodalmi, irodalomtörténeti, irodalomkritikai könyvvel rendelkeznek.
A rendelet lehetővé teszi, hogy a Ferencváros testvérvárosaiban élő alkotók is pályázzanak, érdemi támogatást és kulturális lehetőséget biztosítva nekik. Az ösztöndíjra legközelebb 2025 áprilisában írják ki a pályázatot.
English