2021. szeptember 18., szombat

Fehérvári Irodalmi Napok

2021. szeptember 22.

Fehérvári Irodalmi Napok

Szeptember 23-25. (0. nap: 22.)

Közösségi irodalmi fesztivál Székesfehérváron
 
Bemutatkozás
A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivál, amelyet 2016 után hatodszor rendezünk meg Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, és zajlanak ma is, a FIN célja, hogy ezeket összefogja, és egy háromnapos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a magyar és nemzetközi gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.
Program
A 2021-es FIN – Fehérvári Irodalmi Napokon mások mellett vendégünk lesz Ferencz Mónika Junior Szépíró-díjas költő, bemutatkozik a székesfehérvári Crescendo-zenekar, fellép Szűcs Krisztián önálló szerzői estjével, bemutatjuk Saly Noémi Ha túléljük ezt a marhaságot című prózakötetét, megtekinthetjük Debreczeny Zoltán festőművész „keréktárlatát”, gramofonzene mellett kóstolhatjuk meg a Dragomán György Főzőskönyve alapján készült menüt, fellép Kovács Asztrik és a Grand Bleu-zenekar, elbúcsúztatjuk a KafkaBeat Kocsmaszínházat egy best of-műsorral, a fesztivált pedig Valuska László nyitja meg. Idén ismét lesz „nulladik nap” a FIN-en, ezúttal rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartunk az ALTO Nyomdában Cserna-Szabó András közreműködésével.
 
Partnerek
A fesztivál első számú partnerei a nézők, a helyi és országos irodalomkedvelő közösség tagjai. A FIN a Szépírók Társasága, városi közművelődési intézetek (Fejér Megyei Levéltár), vendéglátóhelyek (Petz Söröző, Paraba), helyi és környékbeli vállalkozások (Study Könyvesbolt, 972 sörfőzde, ALTO Nyomda, LogSol Kft.), helyi szervezetek (Fehérvári Heti Betevő, Garami Richárd Alapítvány) és a közönség összefogásából jön létre. Egyéni támogatóink az Adjukössze.hu adománygyűjtő portálon keresztül, illetve támogatói jegyek megvásárlásával segítethetik a fesztivált. A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok arculatának megtervezésével Varga Gábor Farkas, a nyomdai munkákkal pedig az ALTO Nyomda támogatja a fesztivál megvalósulását.
 
Szervezet
A Fehérvári Irodalmi Napok 2018-tól a Garami Richárd Alapítvány szervezésében valósul meg. Az öt évvel ezelőtt elhunyt képzőművész barátunk állandó, aktív és formáló szereplője volt a székesfehérvári kulturális életnek, számos városi esemény, képzőművészeti akció és kulturális program kapcsolódik össze a nevével. Az emlékét és hagyatékát őrző alapítvány a közösségi irodalmi fesztivál szervezésével és lebonyolításával ezt a hagyományt folytatja, hogy Garami Richárd neve a képzőművészet mellett a kulturális programok világában is fennmaradjon.
 
Támogatás
Elindult a FIN – Fehérvári Irodalmi Napok adománygyűjtő kampánya. Kérjük, terjesszétek ti is a hírt, és lehetőségeitekhez mérten támogassátok a FIN megvalósulását, hogy továbbra is független, minőségi és valóban közösségi fesztivál maradhasson. Adománygyűjtő oldal: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/fin-fehervari-irodalmi-napok-2021-megrendezese-2406 
 
Találkozzunk idén is Székesfehérváron!
 
Kapcsolat:
Czinki Ferenc
0036202869515
czinkif@gmail.com
 
Információ:
https://www.facebook.com/fehervariirodalminapok/
 
 
PROGRAM
 
szeptember 22., szerda (0. nap)
18:00 ÍRÓK A NYOMDÁBAN: Cserna-Szabó András. Nyomdalátogatás, beszélgetés, felolvasás.
(ALTO Nyomda, Irányi Dániel utca 6.)
 
szeptember 23., csütörtök (1. nap)
17:00 MEGNYITÓ: Valuska László
17:30 KERÉKTÁRLAT: Debreczeny Zoltán festőművész mozgó kiállítása
18:00 HA TÚLÉLJÜK EZT A MARHASÁGOT: Saly Noémi prózakötetének bemutatója. Moderátor: Józsa Márta.
19:00 CRESCENDO-KONCERT
(Fejér Megyei Levéltár, Szent István tér 2-3.)
 
szeptember 24., péntek (2. nap)
17.00 BÚVÁRKODÁS HALADÓKNAK: Ferencz Mónika új verseskötetének bemutatója. Moderátor: Gaborják Ádám.
(Study Könyvek Boltja, Ady Endre utca 18.)
20.00 BEST OF KAFKEBEAT: Válogatás a KafkaBeat Kocsmaszínház korábbi műsoraiból. Közreműködik: Horváth Gergely, Ács Tamás, Barbély Gábor, Karsai Dániel.
(Paraba, Jancsár köz 4.)
 
szeptember 25., szombat (3. nap)
PETZ GASZTRODÉLUTÁN
16.00 FŐZŐSKÖNYV: Beszélgetés és főzés Dragomán Györggyel. Moderátor: Czinki Ferenc.
18.00 GRAND BLEU-koncert
20.00 SZŰCS KRISZTIÁN-szólókoncert
(Petz Söröző, Bőrgyár u. 23.)
 
English