2024. október 26., szombat

Déry Tibor-díj, 2024

2024. október 22.

Déry Tibor-díj, 2024

Déry Tibor özvegyének végakarata 

Idén Jánossy Lajos író, szerkesztő, kritikus, Szűcs Teri író, kritikus, irodalomtörténész és Sophie Aude műfordító kapják a Déry-díjakat – közölte a Déry Tibor Alapítvány. Ez a magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerése, melyet október 22-én adnak át a díjazottaknak.
A díj Déry Tibor özvegyének végakarata alapján jött létre, aki vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánta támogatni. A pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is. Az elismerés egyúttal Déry Tibornak is emléket állít, akinek idén ünnepeljük 130. születési évfordulóját.
Jánossy Lajos legutóbbi regénye, az Örök hely és mindenhol idő a Jelenkor Kiadónál jelent meg 2023-ban. A szövegből Máté Gábor rendezésében a Katona József Színház Kamrájában drámát mutattak be október 11-én.
Szűcs Teri Visszatért hozzám az emlékezet (Demencia és Óperencia) című prózakötete 2024 tavaszán jelent meg a Magvető gondozásában. 
Sophie Aude többek között Füst Milán, Bodor Ádám és Nádas Péter műveit fordította eddig magyarról franciára, olyan kiadóknak dolgozva, mint a Cambourakis, Actes Sud és Noir sur Blanc. 
 
Az elismerést odaítélő kuratórium elnöke Schein Gábor, tagjai pedig Bán Zsófia, Keresztesi József és Németh Gábor.
 
Az első Déry-díjat 1984-ben adták át (akkor még Déry Tibor-jutalom néven), azóta több százan kaptak már kitüntetést. A korábbi díjazottak között szerepelnek olyan írók-költők, mint Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, illetve olyan irodalomtörténészek, kritikusok, esszéisták, mint Ferencz Győző, Radnóti Sándor, Vida Gábor. 2023-ban Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehette át a kitüntetést
Könyves Magazin 
English