2024. április 25., csütörtök

Déry Tibor-díj, 2022

2022. november 4.

Déry Tibor-díj, 2022

Négy díjazott

A kuratórium elnöke Závada Pál, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai Bán Zsófia, Ilia Mihály és Keresztesi József.
 
A díjazottakról:
 
Deczki Sarolta irodalomtörténész, filozófus, kritikus a magyar irodalomtudomány művelésében elért kimagasló eredményeiért részesült a díjban. A debreceni születésű díjazott szakterülete a német irodalom magyar recepciója, a magyar szellemtörténeti iskola és a német szellemtudomány; a kortárs magyar próza, különösen Tar Sándor prózája. Könyvei: Az érzékiség dicsérete (2013), Meredek sziklagerincen: Husserl és a válság problémája (2014), Fordított világ (2016), A jereváni rádió (2021), Tar Sándor (2022).
 
Krusovszky Dénes a magyar irodalom művelésében elért kitűnő eredményeiért veheti át a Déry Tibor-díjat. A szintén debreceni születésű, József Attila-díjas művész első könyve 2006-ban jelent meg Az összes nevem címmel, azóta összesen tizenegy kötete látott napvilágot. Regénye, az Akik már nem leszünk sosem 2019-ben elnyerte a Libri-díj közönségdíját.
 
Sallai Katalin Krisztina a magyar nyelv művelése és az egyetemes irodalom tanítása jegyében betöltött hivatásának kimagasló gyakorlásáért kapta meg az elismerést. 1984 és 1988 között a budapesti Katona József Ipari Szakközépiskolában tanított, 1998-től pedig egészen 2022 szeptemberéig a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára volt. A tantárgy tanítása mellett 16 éven keresztül volt osztályfőnök, és számos külön tevékenységet vállalt, így például szervezett versfelolvasó délutánokat és interaktív múzeumi foglalkozásokat, érzékenyítő színházi programokat a Baltazár Színházzal együttműködésben, hagyományos színházi előadások látogatását és osztályterem-színházi előadásokat.
 
Schein Gábor a magyar költészet, széppróza és irodalomtudomány terén elért kimagasló eredményeiért részesült az elismerésben. A József Attila-, Radnóti- és Füst Milán-díjas költő, író, műfordító, esszéista 1969-ben született Budapesten. 1995-ben kezdett az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén oktatni, ahol ma is dolgozik, 2020-tól professzorként. 2006-ban habilitált, 2019-ben megkapta az MTA doktora címet. Az évek során több irodalmi folyóirat szerkesztőjeként is dolgozott. Tíz verseskötete, hat regénye jelent meg a Jelenkor, a Kalligram és a Magvető Kiadónál. Írt gyerekkönyveket, színdarabokat, operalibrettót, elbeszéléseket. Könyvei angolul, németül, franciául, spanyolul, bolgárul, szerbül, szlovénül és románul jelentek meg. Ő maga németből és angolból fordít.
(Fidelio)
English