2024. május 4., szombat

Budapest Nagyregény

2023. november 17.

Budapest Nagyregény
11.25.16:00 / Láng Téka Könyvesbolt / dedikálnak: Bartók Imre, Dragomán György, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Vámos Miklós 
A Budapest Nagyregényt a Budapest Brand nZrt. valósítja meg a Könyvfőváros program keretében a BP 150 és a Kreatív Európa Alap támogatásával, a Kulturkombinát Kft. szakmai közreműködésével, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködésével. 
 
A szerzők és a kerületek
I. kerület: Cserna-Szabó András
II. kerület: Krusovszky Dénes
III. kerület: Vámos Miklós
IV. kerület: Tompa Andrea
V. kerület: Bartók Imre
VI. kerület: Fehér Renátó
VII. kerület: Kemény Zsófi
VIII. kerület: Szvoren Edina
IX. kerület: Simon Márton
X. kerület: Mán-Várhegyi Réka
XI. kerület: Nagy Gabriella
XII. kerület: Háy János
XIII. kerület: Németh Gábor
XIV. kerület: Tóth Krisztina
XV. kerület: Karafiáth Orsolya
XVI. kerület: Kiss Noémi
XVII. kerület: Grecsó Krisztián
XVIII. kerület: Dunajcsik Mátyás
XIX. kerület: Závada Péter
XX. kerület: Szabó T. Anna
XXI. kerület: Szécsi Noémi
XXII. kerület: Kemény István
XXIII. kerület: Dragomán György
 
A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon részletek hangzanak el a Budapest Nagyregényből
Ahogy idén minden jelentős könyvszakmai és irodalmi rendezvényen, úgy a Millenárison is jelen lesz a Budapest Nagyregény projekt a már jól ismert és népszerű zöld olvasószoba-installációval. Ezúttal is lehetőség lesz polaroid képet készíteni, könyvet kölcsönözni, informálódni a Budapest Nagyregény projekt előrehaladásáról, viszont egy funkcióval bővítettük a „kockát”: a november 17-én megjelenő kötet fejezetei már készen állnak, s úton vannak a nyomdába, de addig is elhoztunk nektek minden fejezetből egy-egy rövid részletet, amellyel belekóstolhattok a főváros egyesítésének 150. évfordulójára készülő, nagyszabású szellemi emlékmű hangulatába. Látogasd meg a Budapest Nagyregény szobát a könyvfesztiválon, hogy ősz végére már a te szobádba látogathasson el a Budapest Nagyregény!
Budapest Nagyregény:
„Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel. Budapest Nagyregény. A mi sztorink.”
A Budapest Nagyregény közösségi alkotás eredményeként egy 23 fejezetből álló könyvként jelenik meg 2023 novemberében. Ugyanakkor a másfél éves program túlnő a kötet keretein. Célja, hogy a főváros elmúlt 150 évét történeteken, kerületi legendákon keresztül, a város lakóinak bevonásával gyűjtse össze, mesélje el és jelenítse meg, ehhez pedig az irodalmat közvetítő eszközként használja. A könyv megjelenését összművészeti olvasásnépszerűsítő rendezvények előzik meg, 2024-ben pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei és a kutatómunka során beérkezett legjobb sztorik.
English