2024. május 3., péntek

Bertók László Költészeti Díj

2023. december 6.

Bertók László Költészeti Díj

Díjátadó: Pécsi Kodály Központ / dec. 6.

Díj: Kovács András Ferenc, Kisdíj: Láng Orsolya,
 
A Bertók László Költészeti Díj létrehozása fenn kívánja tartani a díj névadójának emlékezetét, valamint elő kívánja segíteni az ideológiáktól, korlátozásoktól mentes szabad művészetnek, illetve a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét.
A díjat 2021-ben alapította a költő fia, Bertók Attila, valamint a Jelenkor folyóiratot kiadó Jelenkor Alapítvány. 2023-tól a nagydíj mellett egy kisdíjat is kiosztanak. A díjak pénzjutalommal, díszoklevéllel, valamint évente felkért más-más művész által alkotott egyedi műalkotással járnak. Az elismerést minden évben Bertók László születésnapján, december 6-án adják át Pécsett ünnepi műsor keretében, mely a társművészetekkel történő együttműködésre is alkalmat kínál.
 
2023
Harmadik alkalommal adjuk át a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat. Az idei év újdonsága, hogy az életműdíjas költő mellett egy fiatal pályatársat is kitüntetünk.
 
Ismert történet, hogy Bertók Lászlót húszéves korában néhány verséért államellenes izgatás vádjával börtönbüntetésre ítélte a Rákosi-rendszer. Ennek az egzisztenciális, pszichológiai terheken túl olyan gyakorlati következménye is volt, hogy lényegében megakadályozta, illetve évekkel elodázta a tényleges költői indulást. Bertók László első önálló kötete, a Fák felvonulása csak 37 éves korában láthatott napvilágot – s hogy ez megvalósulhasson, ahhoz barátai, pályatársai (többek között Fodor András, Csorba Győző, Tüskés Tibor, Szederkényi Ervin, a Jelenkor körének) támogatására is szükség volt.
 
Arról se feledkezzünk meg, hogy később maga Bertók László is mindenkor nyitottsággal, segítőkészséggel, figyelemmel fogadta az őhozzá fordulókat, élete végéig foglalkoztatta, milyen folyamatok zajlanak akár a legfiatalabb kortárs irodalmunkban. Mindennek szellemében a Bertók László Költészeti Díj a fiatal költők megsegítésére is figyelmet kíván fordítani.
 
2023-tól a nagydíj mellett tehát egy 37 évnél nem idősebb, ígéretesen induló költőt is díjazni fogunk. A díjazott 500.000 Ft pénzjutalmat és egy személyre szóló műtárgyat kap.
 
A nyertest a Díj kuratóriuma (Ágoston Zoltán, Bertók Attila, Parti Nagy Lajos és Takáts József) választja ki egy jelölőbizottság javaslata nyomán. A jelölőbizottság tagja első évben Codău Annamária kritikus, a Látó szerkesztője, Fehér Renátó költő, a Hévíz főszerkesztője, valamint Mohácsi Balázs költő, kritikus, a Jelenkor és a Versum szerkesztője, Bertók László irodalmi hagyatékának gondozója. Második évtől a bizottság tagja a mindenkori kisdíjas is.
 
Az ünnepélyes átadóestet 2023-ban is december 6-án, Bertók László születésnapján rendezzük meg a pécsi Kodály Központban. Idén a kortárs komolyzenei attrakció Balogh Máté Bertókiáda című művének ősbemutatója lesz, melyben a zeneszerző Harcsa Veronika énekművésszel működik együtt.
 
A 2023-as nagydíjat kísérő műalkotást Burkus Judit, a kisdíjét pedig Sárkány Balázs készíti.
English