2024. május 26., vasárnap

BARANYA MEGYEI

2023. szeptember 29.

BARANYA MEGYEI

IRODALMI VERSENY / Jelentkezés: 09. 29-ig 

A BARANYA MEGYEI IRODALMI VERSENY 2023-ban a hagyományait megőrizve, de a 2021-ben megújított formájában kerül megrendezésre. Intézményünk, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma és a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke közösen rendezi meg kortárs irodalmi versenyét a város, a megye és a régió középiskolás tanulóinak. 
A verseny menete: 
• A versenyre 9-12. évfolyamos diákok jelentkezését várjuk elsősorban a város, a megye és a régió (Baranya, Somogy, Tolna, Zala) középiskoláiból. (Más megyék jelentkezőit is szívesen látjuk, ám a szervezőknek nem áll módjában szállást biztosítani a szóbeli forduló napjára.) 
• Az iskolákat háromfős csapatok képviselik, amelyek minden feladatot közösen oldanak meg. A csapatok teljesítményét értékeljük. 
• A verseny beadandó írásbeli részből, előre elkészített feladatból, valamint szóbeli részből (döntő) áll.
 • A szóbeli fordulóba 6-7 csapat juthat be. A második fordulóba jutott csapatok előzetes feladattal is készülnek. A szóbeli forduló részeként az előzetesen kiadott feladatokat is bemutatják.
 • A csapatok játékos, problémamegoldó, szövegértést és kreatív szövegalkotást igénylő feladatokat kapnak, amelyek az önálló jelentésteremtés, elemzés, bennfoglalás, értékelés tudásszintjeihez kapcsolódnak, és az ismertetés, értekezés, érvelés, vita, illetve illusztráció műfajaiban valósulnak meg. 
 
• Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 29. (az írásbeli forduló feladatai ezt követően kerülnek kiküldésre) 
• Az írásbeli feladatok visszaküldésének határideje: 2023. november 6. éjfél. (Kiértesítés az eredményekről: kb. 1 hét múlva) 
• Szóbeli forduló: 2023. november 27. 10 óra, helyszíne: PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék (Pécs, Ifjúság útja 6.) (A szóbeli fordulóról az érintettek részletes tájékoztatást kapnak!) 
Előztes feladat a szóbeli fordulóra bejutott csapatok részére: 
Készítsetek 4-5 perces (jó videóminőségű) dokumentumfilmet rövid interjúkkal, amelyben Magyarországra menekült erdélyi magyarokat kérdeztek a menekülésük körülményeiről és arról, hogyan élték meg a Ceaușescu-diktatúra bukását.
 
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://btk.pte.hu/sites/btk.pte.hu/files/2023-08/Versenyfelhivas_Baranya-Megyei-Irodalmi-Verseny_2023.pdf
 
English