2024. március 29., péntek

Az új NAT-ról /a március 15-i tüntetés elmarad

2020. február 4.

Az új NAT-ról /a március 15-i tüntetés elmarad

A Szépírók Társasága csatlakozik a Magyartanárok Egyesülete állásfoglalásához

 
A Szépírók Társasága teljes egyetértését fejezi ki a Magyartanárok Egyesületének a Nemzeti Alaptanterv szövegéről 2020. január 31-én nyilvánosságra hozott állásfoglalásával. Mint a kortárs magyar irodalom alkotóit tömörítő szervezet tagjai, megdöbbenéssel olvastuk, hogy a jövő nemzedékek irodalmi ízlését, érzékenységét és műveltségét megalapozó tantervben nem kaptak helyet sem élő, sem a közelmúltban elhunyt, a magyar irodalom hazai és nemzetközi elismertetésében kiemelkedő szerepet játszó írók. Nem kapott benne helyet az egyetlen Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre. 
Alapjaiban elhibázottnak tartjuk a NAT módosított szövegét átható ásatag irodalomtörténet-elvű szemléletet, ami a tanításban azzal a veszéllyel jár, hogy a következő nemzedékek is kimaradnak az olvasás örömének megismeréséből, és kíváncsiság helyett unalmat kelt bennük az iskolai irodalomtanítás. Elfogadhatatlan, hogy az utóbbi évtizedek irodalmának teljes kihagyása az alap- és a középfokú oktatásból még a lehetőségét is elzárja a diákok elől annak, hogy képessé váljanak a kortárs irodalom értő befogadására. Az új alaptanterv nem az olvasói kultúra kiműveléséhez járul hozzá, hanem annak ellenében hat. Avíttas, doktriner és ideologikus irodalomszemléletet közvetít, mely alkalmatlan a diákok olvasóvá nevelésére.
Megbotránkozásunkat kell kifejeznünk azért is, hogy a nemzeti alaptanterv nem vesz tudomást a nemzet felének irodalmi teljesítményéről: arról, hogy a magyar irodalomnak kiváló női alkotói is voltak és vannak. Az egész magyar- és világirodalmat mindössze Szabó Magda és Szapphó képviseli. Ez súlyos aránytévesztés, amely egy rég meghaladott irodalomszemléletet tükröz, és ezzel kifejezetten káros és hamis képet sugall arról, mekkora szerepet játszottak és játszanak nők a magyar és világkultúra értékeinek létrehozásában. 
Meggyőződésünk, hogy az új alaptanterv elfogadhatatlan, és nem csupán a kortárs magyar irodalomnak és művelődésnek, hanem a jövő nemzedékek szellemi fejlődésének okoz súlyos károkat.
Szépírók Társasága
 

Demonstráció március 15-én az ADOM Diákmozgalom (korábbi nevén: Független Diákparlament) szervezésében

Miután az elmúlt hónapban született több mint 24 ezer petíció-aláírásra, több tucat tantestület kiállására, és számos szakmai szervezet nyilvános felszólalására azt mondta Kásler Miklós, hogy "csekély tiltakozás", úgy érezzük, hogy érdemes megmutatnunk egy tüntetés formájában, milyen sokan állunk ki azért, hogy a NAT valóban nemzeti és valóban alaptanterv legyen.
Nem vagyunk naivak: az elmúlt évek tapasztalatai alapján tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi kormány nem érdekelt az oktatással kapcsolatos valós szakmai és társadalmi párbeszédben, és nagyon ritkán, csupán apró kérdésekben szokott engedni.
Ennek ellenére a környezetünkben tapasztalt tenni akarás miatt lelkiismereti kérdésnek érezzük, hogy legalább megpróbáljuk elérni, hogy idén ősszel ne vezessék be az új (módosított) Nemzeti Alaptantervet. Ha pedig megpróbáljuk, matematikai esélyünk is kizárólag közös fellépéssel lehet, ezért most minden oktatásban tevékenykedő civil és szakmai szervezet csatlakozására szükség van.
Március 15-én demonstrációt tartunk 16 órától a budapesti Andrássy úton, az Operaház előtt. A tüntetés fő követelése, hogy ne vezessék be ősszel az újonnan meghirdetett NAT-ot, és induljon széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd az alaptanterv kapcsán.
Nagyon nagy segítséget jelentene számunkra, ha a tüntetéshez hivatalosan is csatlakoznának, amennyiben egyetértenek a megfogalmazott célokkal.

Találkozzunk március 15-én 16 órakor az Andrássy úton, az Operaház előtt!

A tüntetés oldala: https://www.facebook.com/events/687997125271569/

Üdvözlettel,
A szervező diákok nevében:
Gyetvai Viktor 

English