2024. április 20., szombat

Akadémiák Európai Szövetsége

2022. március 12.

Akadémiák Európai Szövetsége

a háború ellen   letölthető közlemény 

Megtörtént az elképzelhetetlen: háború van Európában. Ez a háború megosztja az embereket, különösen abban a kérdésben, hogyan viszonyuljunk azokhoz az orosz és fehérorosz művészekhez, akik nyilvánosan a háború ellen foglalnak állást.

E neuralgikus pont ellenére az Akadémiák Európai Szövetsége nagy többséggel egyetértett a következő állásfoglalással:

Az Akadémiák Európai Szövetsége elítéli az Ukrajna elleni háborút

A nemzetközi szövetség csatlakozásra hívja az ukrán művészeti akadémiákat, és párbeszédet kezdeményez az Oroszországban és Fehéroroszországban élő művészekkel

Az Akadémiák Európai Szövetsége elítéli Putyin háborúját, és szolidaritását fejezi ki Ukrajna népével. Az Akadémiák Európai Szövetsége felkéri az ukrán művészeti akadémiákat és kulturális intézményeket, hogy csatlakozzanak a páneurópai szövetséghez. Az Akadémiák Európai Szövetségéhez való csatlakozásra hívjuk azokat az orosz és fehérorosz művészeket és akadémikusokat is, akik nagy személyes kockázatot vállalva szót emelnek a háború ellen. Együtt érzünk velük. A sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága most fontosabb, mint eddig bármikor, ezért a szövetség köszönetét és szolidaritását fejezi ki minden kritikus újságíró felé. A civil társadalomra, a művészeti és tudományos szférára is kiterjedő politikai és gazdasági szankciókat sokkal inkább a kritikus párbeszéd útján kellene megoldani. Mindig is ez volt a helyes út, és továbbra is ezt kell követni. A világ országainak háborús ereje könnyűszerrel képes arra, hogy egy csapásra elpusztítsa Földünk összes népét.

Az Akadémiák Európai Szövetsége elkötelezett a kulturális egység és a transznacionális szolidaritás mellett. Ez az európai békeprojekt Jeanine Meerapfel, a berlini Akademie der Künste elnöke kezdeményezésére jött létre 2020 októberében. Az alapító kiáltvány kimondja: „A művészet és a kultúra a működő demokrácia és a társadalmi kohézió létfontosságú elemei. Kiállunk a művészet szabadsága mellett, amely kulturális, társadalmi és politikai életformánk előfeltétele. A művészet társadalmi szerepe és a művészeti intézmények függetlensége a politikai, nemzeti és vallási előírásoktól a demokrácia alapjaihoz tartozik”.

Az Akadémiák Európai Szövetségének jelenleg 67 tagja van. A szervezet struktúrája, amely eddig az Európai Unió tagállamaira összpontosult, mostantól a földrajzi Európára is kiterjed. 

www.allianceofacademies.eu

English