2024. április 30., kedd

A SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA

2023. november 3.

A SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA

KÖZLEMÉNYE az NKA pályázati döntéséről

Az őszi fesztiválunk, közgyűlésünk és díjátadónk utáni első munkanapra időzítve érkezett meg hozzánk a hivatalos értesítés arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma a tavalyi radikális csökkentés után úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül teljesen megszünteti a Szépírók Társasága támogatását.
Mivel a pályázatunkat az előző évek sikeres pályázatai anyagaival megegyező színvonalon, hasonló tartalommal állítottuk össze, valamint az igényelt költségvetésünket is az általunk is ismert, szerényebb méretű keretösszegnek megfelelően terveztük meg; és mivel „a jelentős, legalább egy évtizedes hagyománnyal rendelkező, reprezentatív magyarországi (...) írószervezetek, melyek taglétszáma a pályázatot megelőző évben legalább száz fő, és éves rendszerességgel szerveznek a pályázati célban megjelölt programokat” számára kiírt pályázaton éppen a negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító Szépírók Társasága nem bizonyult érdemesnek a támogatásra, így a döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként. Tagjaink: a könyvkiadásban, a recepcióban és az irodalom népszerűsítésében évente publikációk ezreivel jelen levő magyarországi és határon túli szerzők maradnak így önképviseleti lehetőség nélkül. Az imént ismertetett pályázati kiírásnak megfelelő írószervezetek közül ráadásul egyedüliként, ami újfent megerősíti a döntés diszkriminatív voltát. 
A Szépírók Társasága adománygyűjtő oldala itt érhető el.
 
December 20., szerda estére Szépírók Támogatói Estet szervezünk, aminek részleteivel hamarosan jelentkezünk.
 
2023. október 30.
A Szépírók Társasága elnöksége
 
Wirth Imre 
Szégyen - és teljesen érthetetlen, az erdélyi műhelyek/lapok is kihullottak
 
Kukorelly Endre
A frusztrációnak, a ressentiment-nek ez a foka és típusa bénító méreg, ami a hatása alá kerülteket minden józanságuktól, ítélőképességüktől, saját elemi érdekeik felismerésének képességétől is megfosztja. Akik ezt a döntést (meg a hasonlókat, az élet szinte minden területén) meghozzák, nincsenek ítélőképességük birtokában. Ez most NAGYON veszélyes világ. Életveszélyes útszakasz, mindenki teper, tép, tol, leszorít, leállósávban előz, büntetőfékez egy kietlen autópályaszakaszon.
 

 

English