2024. április 25., csütörtök

A könyv világnapja 2020

2020. április 30.

A könyv világnapja 2020

 #behindeverybook, #worldbookday2020

Az Európai Írók Tanácsa (EWC) 2020. április 14-én felhívást tett közzé, amellyel az irodalom, az írás, a könyvszektor mögött álló valódi szereplőket, az írókat igyekezett látható és valós személyekké varázsolni.

Az UNESCO a Könyv Világnapjának megünneplését Vicente Clavel Andrés valenciai író ötlete alapján tette rendszeressé, aki Miguel de Cervantes halálának napján (április 23.) javasolta ezt megtartani.    

A felhívásban az Európai Írók Tanácsa azzal fordult a világ íróihoz, hogy két fényképpel (egyiken egyik könyvüket arcuk elé felmutatva, a másikon pedig az arcukkal) vegyenek részt a kampányban. Az írók feladata az volt, hogy a  #behindeverybook és a #worldbookday2020 hashtageket alkalmazva, illetve az European Writers’ Councilt betaggelve a fotókat tegyék fel azokra a közösségi oldalakra, amelyeken jelen vannak.

A Tanács beszámolója szerint a „party” nagyon sikeres volt. Több mint 2000 Facebook-poszt és 1,300 Instagram-bejegyzés született, kevesebb, mint 24 óra alatt.

Április 24-én 65,200 Twitter bejegyzést regisztráltak. Az EWC megnégyszerezte feliratkozói és követői számát. A legaktívabb hozzászólások Ausztriából, Spanyolországból, Írországból, Izlandról, Finnországból, Németországból, Hollandiából és Norvégiából érkeztek.

Számos blog, újság, online-folyóirat, intézmény, civil szervezet, kulturális szövetség népszerűsítette az eseményt, illetve be is számolt róla.  A világ számos írószervezete buzdította tagjait World Book Day-en való részvételre. Sokan jelezték azt is, mennyire jó volt részt venni az írók melletti szolidaritási kampányban – különösen ezekben a különösen nehéz időkben. 

English